Novosti
BERNARDIĆ O SUKOBIMA U SDP-U

Razgovarat ćemo i o opozivu predsjednika
Objavljeno 22. rujna, 2017.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u petak novinarima kako je zbog posljednjih događaja stranci nanesena velika šteta te kako će se o svemu razgovarati na tijelima stranke idućeg tjedna.

- Razgovarat ćemo o tome kako dalje, raspravljat ćemo o svemu, pa i o prijedlogu za opoziv predsjednika, za koji vjerujem da će biti upućen sljedeći tjedan sukladno sa statutom. Moj je zadatak u SDP-u osigurati prosperitet, stabilnost i budućnost i to ćemo napraviti. Rejting stranke je stabilan otkad sam preuzeo SDP, nije nešto naročito rastao, ali ni padao - rekao je Bernardić.

Na pitanje je li za stabilnost stranke spreman odstupiti s mjesta predsjednika, odgovorio je kako je on legalno izabran uz podršku velikog broja članova. “Devet mjeseci vodim stranku. Unutarstranačke stvari neću komentirati, o njima ćemo razgovarati unutar stranke. Ne želim da se cijela priča o SDP-u pretvori u raspravu o nepriznavanju rezultata izbora prije devet mjeseci”, poručio je.

Upitan hoće li članovi koji su nanijeli štetu stranci snositi neke posljedice, rekao je kako će o unutarstranačkim stvarima razgovarati unutar stranke. Komentirao je i situaciju u stranci oko SDP-ova zahtjeva za osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor. “Od trenutka kad smo zahtijevali istinu o Agrokoru, kad smo pokrenuli opoziv ministra Marića, kreće hajka na mene, koja, sasvim sigurno, nije slučajna. Da, nije slučajna. Inzistiram na istini o Agrokoru, iz kojeg pet mjeseci nemamo apsolutno nikakav podatak, ni jednu informaciju o kompaniji koja može ugroziti svaku hrvatsku obitelj. Vlada skriva istinu o Agrokoru i zato inzistiram na glasovanju o istražnom povjerenstvu istog dana kad biramo ustavne suce. Mi ćemo podržati povjerenstvo, a saznat ćemo čije su ruke protiv istine o Agrokoru”, poručio je.

Na pitanje o županijskim organizacijama stranke koje bi, kako se nagađa, mogle tražiti njegov opoziv, kazao je da vjeruje kako će sljedećeg tjedna zahtjev za opoziv doći sukladno sa Statutom te će se o tome raspravljati unutar stranke. “Nisam još dobio službeni zahtjev”, rekao je.

Nakon Bernardića u Saboru su o stanju u SDP-u ponovno govorili i njegovi najžešći protivnici Peđa Grbin i Milanka Opačić, ustvrdivši kako je SDP u ovom trenutku obezglavljena stranka. Milanka Opačić ipak nije sigurna hoće li idućeg tjedna nezadovoljnici zatražiti opoziv Bernardića.

- Većina zastupnika rekla je što misli - da bi za stranku bilo najbolje da predsjednik odstupi, da imamo krizu vodstva - rekla je Opačić.

Peđa Grbin rekao je da, otkako je pozvao na smjenu predsjednika stranke, dobiva “desetke i desetke poruka, i to od ljudi koje nikad nisam sreo”.

- Poruka je uvijek ista - u stranci nešto ne valja. Mi smo u svojevrsnom statusu quo, prije nekoliko tjedana nazvao sam ga limbom, to se jednostavno mora promijeniti, po mogućnosti što prije, i po mogućnosti što bezbolnije, bez velikih lomova, jer ti lomovi ne bi bili dobri ni za SDP ni za Hrvatsku - rekao je Grbin. D.Pav./H

Mirando Mrsić

saborski zastupnik SDP-a

NIJE BERNARDIĆ JEDINI ODGOVORAN

Saborski zastupnik SDP-a Mirando Mrsić poručio je u petak kako se ne boji sankcija te da iz SDP-a nikada neće otići, a ocijenio je i kako Bernardić nije jedini odgovoran za cijelu situaciju te da odgovornost snose i Predsjedništvo i Glavni odbor, jer su to tijela koja trebaju reagirati ako procijene da situacija nije dobra. “Smatram da u demokratskoj stranci pluralizam mišljenja, stavova samo pridonosi da stranka iskristalizira što bolje stavove koje može komunicirati prema građanima. Prema tome, nikakvog straha nemam”, rekao je Mrsić na konferenciji za novinare u Saboru. Komentirajući izjavu Davora Bernardića da ode tko nije zadovoljan, Mrsić je uzvratio kako je SDP njegova stranka. “Ja se nisam vidio u toj rečenici, ali smatram da je ta rečenica neprimjerena osobi koja je na čelu stranke”, rekao je.

Možda ste propustili...