Novosti
ŽESTOKI NAPAD

Ivica Todorić optužio Vladu
za sve probleme u Agrokoru
Objavljeno 22. rujna, 2017.
“Ja i Uprava Agrokora potpisali smo aktivaciju zakona, pod ucjenom, prisilom, prijetnjama...” piše Todorić u priopćenju

Ivica Todorić u petak je žestoko napao Vladu zbog zbivanja oko Agrokora. U priopćenju za javnost zaprijetio je kako će poduzeti sve pravne korake koji mu stoje na raspolaganju kako bi dokazao da je donošenje “Lex Agrokor” bilo neustavno i usmjereno nacionalizaciji privatne imovine.

Bivši šef Uprave Agrokora najavio je da će javnim istupima i objavom relevantnih dokumenata u cijelosti razotkriti spregu politike, privatnih interesa čelnika fondova i važnih ljudi iz samog Agrokora, koja je stvarni razlog donošenja neustavnog zakona nazvanog Lex Agrokor. Todorić objašnjava da prvi put izlazi u javnost s činjenicama vezanim uz kompaniju i njega osobno jer mu je cilj da u idućim danima i tjednima baš ni jedno pitanje ne ostane neodgovoreno. Tvrdi da je kompanija na početku 2017. godine, dok su Agrokor vodili on i njegov menadžment, imala čvrst plan za napredak i uspješan rast te isplatu vjerovnika u skladu sa zakonskim obvezama. Vladu je prozvao da je u to vrijeme povlačila političke poteze želeći steći kontrolu nad Agrokorom prema, očito, unaprijed pripremljenim planom.

“Ciljano širenje dezinformacija i negativnih glasina kroz izjave najviših dužnosnika zakonodavne i izvršne vlasti tijekom prvih mjeseci 2017. destabiliziralo je Agrokor. Lažima i manipulacijama Vlada u zabludu dovodi i cjelokupnu javnost. Služeći se konstrukcijama, te potpuno neprimjerenim medijskim djelovanjem, stvoren je okvir za pridobivanje političkih saveznika. Umjesto činjenica i istine Agrokor su htjeli prikazati kao slučaj Parmalat, sugerirajući otuđenje ogromnih suma novaca, no danas, sedam mjeseci kasnije, slučaja Parmalat nema”, navodi Todorić. Smatra da je cilj takvog djelovanja najviših dužnosnika Vlade i Sabora bio izravnim političkim intervencionizmom donijeti neustavni “Lex Agrokor” i nacionalizirati privatnu imovinu. Tvrdi da takav slučaj otimanja privatnog vlasništva nije zabilježen u suvremenoj Europi. “Ja i Uprava Agrokora potpisali smo aktivaciju zakona, a sada posebno naglašavam, pod ucjenom, prisilom, prijetnjama, manipulacijama zakonskim odredbama i neviđenim medijskim linčem”, kaže Todorić tvrdeći da početkom 2017. ni jednog izvanrednog događaja nije bilo u poslovanju Agrokora te da su stajali bolje nego prije i imali velike perspektive.

Todorić također tvrdi da je pod izvanrednom upravom znatan dio Agrokorove imovine blokiran te je izgubljena kontrola nad dijelom operacija u susjednim zemljama. Napominjući kako su protiv Agrokora pokrenute brojne sudske tužbe, Todorić navodi da je prihod pao za oko 20 posto, a sinergije koje vrijede milijarde nesmiljeno se uništavaju. Izvanrednu upravu proziva da dobavljače tretira nejednako i da je Agrokor opterećen nepotrebnim i nelegalnim kreditom, koji su za sebe dizajnirali strvinarski fondovi, a založena je i sva ključna strateška imovina, i to pri trustu Madison Pacific ltd. sa sjedištem u Hong Kongu.

“Ako se ovakvo stanje nastavi, svi će vjerovnici, osim Ramljakovih povlaštenih fondova, njemu bliskih dobavljača, partnera, savjetnika i suradnika izgubiti ogromne vrijednosti. To je prava istina. Sve ostalo su laži i obmane izvanredne uprave i njezinih političkih sponzora, što će budućnost i činjenice vrlo brzo pokazati”, poručuje Todorić u priopćenju.

Dijana PAVLOVIĆ/H
Za vilu Castello šest ponuda

Nakon isteka roka za pregled nekretnine vile Castello, u vlasništvu koncerna Agrokor, stiglo je šest ponuda potencijalnih kupaca, od kojih ni jedan nije iz Hrvatske, odgovorili su iz Agrokora na upit Hine. Kako se dalje navodi u odgovoru, u petak je počeo rok za predaju obvezujućih ponuda, a svaka od njih mora biti praćena jamstvom za ozbiljnost prodaje. “Obvezujuću ponudu moguće je predati najkasnije do 16. listopada 2017. službenom agentu za posredovanje u prodaji ove nekretnine, agenciji Croatia Sotheby's International Realty”, navode iz Agrokora. Izvanredna uprava Agrokora pokrenula je sredinom kolovoza postupak prodaje vile Castello u Medveji, u općini Lovran, po cijeni od sedam milijuna eura bez PDV-a, procijenivši da ta nekretnina nije potrebna za poslovanje koncerna.

NACIONALIZACIJA AGROKORA - POLITIČKI PROJEKT

Todorić u svom priopćenju kaže kako u trenutku napada na Agrokor “najprljavijom političkom i medijskom kampanjom u povijesti naše zemlje” hrvatska Vlada nije, poput vlada svih svjetskih država, od SAD-a do Njemačke, podržala svoje ključne industrije i najvećeg poduzetnika, nego je bila ključni sudionik te kampanje i provoditelj protuustavne i nezakonite nacionalizacije, koja će, smatra Todorić, po posljedicama za hrvatsko gospodarstvo i industriju biti jednaka veleizdaji. “Danas se kula od karata, koju su lažima izgradili Martina Dalić, Ante Ramljak i njihovi partneri i pomagači, ruši”, kaže Todorić. “Građani Hrvatske i regije uvjerit će se da je nacionalizacija Agrokora koju je dizajnirala Vlada politički projekt koji je u potpunoj suprotnosti s interesima Hrvatske”, zaključuje Todorić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike