Osijek
VRTIĆKI IZBORI

Novoizabrana predstavnica u Upravnom vijeću nema podršku većine roditelja
Objavljeno 23. rujna, 2017.

Za predstavnika roditelja u Upravnom vijeću Dječjeg vrtića Osijek na prošlotjednim izborima izabrana je Ana Hrstić, predstavnica roditelja podcentra Stribor. Brojni roditelji osječkih vrtićaraca negoduju. Ističu, izlazak na izbore nije omogućen svim roditeljima pod istim uvjetima s obzirom na to da je glasanje organizirano samo u upravnoj zgradi Ustanove (tik uz vrtić Stribor).

- Jasno je da su na izbore izišli mahom roditelji iz Stribora, pa je njihova predstavnica i pobijedila. Lako je ostaviti dijete u vrtiću i ispuniti glasački listić dva metra od ulaza u vrtić. Zamislite samo koji je problem, primjerice, roditeljima iz Retfale, s Juga 2 ili Višnjevca glasovati - žale se posljednjih dana roditelji na društvenim mrežama. A u prilog njihovim tvrdnjama ide i podatak iz Dječjeg vrtića Osijek koji kaže da je u sklopu vrtićkih izbora glasalo tek 216 roditelja, od njih oko 2930 koji su imali pravo glasa.

- Više od činjenice da nije svima osigurano glasanje pod istim uvjetima, razočarava podatak da novoizabrana predstavnica roditelja čitav tjedan izbjegava svaki pokušaj da predstavnici roditelja iz drugih osječkih vrtića stupe s njom u kontakt. Tim je povodom pokrenuta građanska inicijativu kojom ćemo zajednički pokušati javnosti skrenuti pozornost na probleme u gradskim vrtićima i aktivno se uključiti u njihovo rješavanje. Prvi nam je korak bio Gradu i Ministarstvu izraziti nezadovoljstvo procesom biranja predstavnika roditelja u Upravnom vijeću. Smatramo kako roditelji uopće nisu dobro informirani o ovoj mogućnosti da izravno utječu na rad vrtića. Većina njih i ne zna za vrtićke izbore. Sporan nam je i proces provođenja izbora jer nemaju svi roditelji istu mogućnost za glasovanje. No, ubuduće naša će građanska inicijativa djelovati u pravcu poboljšanja usluge u osječkim vrtićima. Cilj nam je upoznati javnost i nadležne o grubom nepoštovanju pedagoškog standarda u vrtićima. Prije svega o kroničnoj potrebi za zapošljavanjem dodatnog broja odgojitelja - kaže Benjamin Novoselec, predstavnik roditelja iz podcentra Mak u ime Inicijative.

Članovi Inicijative pozivaju sve roditelje osječkih mališana koji im se žele pridružiti da svoja pitanja i prijedloge šalju na e-mail adresu roditelji.osijek@gmail.com.

Što o svemu misli izabrana predstavnica roditelja nismo uspjeli doznati jer ju, unatoč nastojanjima, nismo uspjeli kontaktirati. I. Solar

Pravo glasa iskoristilo samo 216 roditelja, od njih oko 2930. Razlog - glasanje samo u upravnoj zgradi

Najčitanije iz rubrike