Osijek
PUTOVANJE VLAKOM DO SPLITA

Ramljak: Putnici moraju presjedati iz vlaka u autobus i obrnuto, a HŽ o tome pojma nema
Objavljeno 23. rujna, 2017.

Nakon što su Osječanima ovo ljeto ponudili vožnju vlakom do Šibenika u trajanju od 23 sata, uz tri presjedanja, ta tvrtka ponovno svojom uslugom neugodno iznenađuje putnike. Jedan od njih bio je i Osječanin Tomislav Ramljak koji je 20. rujna krenuo na pogreb u Knin, vlakom na liniji Osijek - Split, no ne samo zbog trajanja vožnje, nego i zbog presjedanja o kojem, što je teško zamisliti, ništa nisu znali ni djelatnici na osječkom željezničkom kolodvoru.

- Kupio sam kartu za vlak za 20. rujna, i to s brojem sjedala i vagona te rezervacijom do Splita, s polaskom u 1 sat poslije ponoći. Kad sam došao u Zagreb, gledam na kojem peronu stoji vlak za dalje, no dobivam informaciju da umjesto vlaka vozi - autobus. No odjednom dolaze dva autobusa, jedan za putnike koji idu samo do Gospića, pa taj autobus vozi starom karlovačkom cestom. Mi, koji smo putovali dalje, išli smo autobusom novom autocestom s koje smo sišli na raskrižju za Gospić. Bilo je oko 10 sati ujutro kada nas je autobus dovezao na gospićki željeznički kolodvor. Vozač je nazvao prometnika u Lovinac i pitao ga ima li kojeg putnika za Split. Prometnik mu je rekao da je uranio i da sačeka 15 minuta, a u međuvremenu smo dobili informaciju da se čeka vlak iz Splita i da tek tada krećemo dalje - priča Ramljak.

Dodaje kako se spomenutih 15 minuta odužilo na čak 50. Kad je napokon došao vlak, njegovi su putnici prešli u autobus kojim se Ramljak vozio do Gospića i krenuli put Zagreba, a naš je sugovornik vlakom krenuo dalje prema Kninu. U Knin je stigao oko 14 sati, netom prije pogreba na koji je krenuo. Naime, prema voznom redu vlak je iz Osijeka u Knin trebao stići oko 11.30 sati, no putovanje se zbog opisane zavrzlame produžilo.

- Odmah sam pitao kada ide vlak za natrag isti dan i rečeno mi je da kreće u 23.55 sati. Međutim, kako je kondukter došao nakon ponoći, izdao mi je kartu s 21. rujna i platio sam je nešto jeftinije nego pri dolasku. S presjedanjem u Zagrebu došao sam u Osijek oko 11.30 sati i odmah otišao do blagajnice te joj rekao da vlak na relaciji Zagreb - Gospić ne vozi, i to, kako sam u međuvremenu doznao, od 18. do 30. rujna. Zahvalila mi je na informaciji koju, možete li to vjerovati, nije imala. Još mi je naglasila da se, ako se želim žaliti na uslugu, to mogu bez problema učiniti, ali u Vinkovcima - priča začuđeni Ramljak.

Osječanin prihvaća da su presjedanja s vlaka na autobus ponekad nužna, ali smatra da putnik o tome mora biti obaviješten, jer mu to narušava očekivanu kvalitetu putovanja i produžuje njegovo trajanje. Ramljak sve do Zagreba o tome nije ništa znao, no prema njegovu mišljenju, nedopustivo je što o tome nisu imali pojma ni na osječkom kolodvoru. Ako je i od HŽ-a, previše je!

Marija MIHELIĆ
DA JE PUTOVAO SAMO AUTOBUSOM...

Kartu za vlak od Osijeka do Knina Ramljak je platio 271 kunu, uz dodatnih devet kuna rezervacije. Kad se vraćao, kartu je platio 260 kuna.

- Umjesto vlakom, mogao sam lijepo putovati autobusom, a iz Osijeka, kako sam se informirao, dvije su veze. Kartu do Šibenika, gdje bi ga dočekala obitelj, platio bih 160 kuna. Osim toga, cijelo bi vrijeme putovao istim vozilom, ne bih svako malo presjedao - zaključuje Ramljak.

HŽ: AKO ŽELITE ZNATI PRESJEDATELI, NAZOVITE UOČI PUTOVANJA

U želji da doznamo kako vozi vlak na relaciji Osijek - Split nazvali smo jedini raspoloživi broj 060/333-444. Djelatnik (koji nije iz Osijeka), rekao nam je da akcijska ponuda vrijedi do kraja mjeseca i - putovanje vlakom stoji 240 kuna. Uz presjedanje u Zagrebu, gdje se čeka oko sat vremena, putovanje traje oko 13 sati. Vozite se stalno autobusom - rekao nam je djelatnik na informacijama HŽ-a.

Na upit zna li nešto o presjedanjima s vlaka na autobus, na relaciji Zagreb - Gospić, istaknuo je da nemaju informaciju o tome.

- No to se može promijeniti u dvije minute. Stoga bi bilo dobro da se raspitate hoće li biti presjedanja s vlaka na autobus netom prije polaska na put. Trenutačno, naime, nemamo informaciju da se nešto radi - uputio nas je inače vrlo ljubazni djelatnik HŽ-a.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike