Novosti
CERAR OTKAZAO SASTANAK U ZAGREBU ZBOG GOVORA U UN-U

Plenković: Samo sam iznio činjenice, pozivam ga da se predomisli
Objavljeno 22. rujna, 2017.

Slovenski premijer Miro Cerar otkazao je zagrebački susret s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, za koji su se dogovorili prije tri dana u New Yorku i na kojem su trebali razgovarati o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, jer je Plenković u UN-u “službeno” odbacio arbitražnu presudu. Podsjetimo, Plenković je kazao da je Hrvatska morala izići iz arbitraže o granici sa Slovenijom koju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštovanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Poznat stav

To je Sloveniji, koja inzistira na provedbi presude, neprihvatljivo. “Mi ostajemo otvoreni za dijalog, ali samo ako Hrvatska prihvati arbitražnu presudu i bude spremna na suradnju za provedbu arbitražne presude”, kazao je Cerar. Ustvrdio je da je, prema prethodnom dogovoru s Plenkovićem, na sastanku u Zagrebu idućeg tjedna trebalo biti govora o arbitražnom rješenju i njegovoj primjeni te da je sastanak sada nemoguć jer je hrvatski premijer stajalište kako je arbitraža za Hrvatsku kompromitirana i da treba razgovarati o alternativnom rješenju priopćio vrlo “službeno” pred međunarodnim auditorijem. Plenković i Cerar su u srijedu u New Yorku na rubu zasjedanja Opće skupštine UN-a izjavili kako su se dogovorili da će se sastati 27. rujna u Zagrebu.

Plenković je na početku sjednice Vlade u petak izrazio žaljenje zbog Cerarove odluke o nedolasku u Zagreb istaknuvši kako je u New Yorku samo iznio činjenice i “već poznat hrvatski stav”.

- Pozivam ga da još jednom dođe u Hrvatsku - kazao je hrvatski premijer i poručio da Hrvatska ne priznaje arbitražnu presudu, ali prihvaća razgovor.

Zbog govora u New Yorku i Cerarova otkazivanja sastanka dio saborske oporbe žestoko se obrušio na Plenkovića. Predsjednik Mosta Božo Petrov smatra kako je Cerarova reakcija neuobičajena, osim ako “Plenković s njim prije govora nije dogovorio nešto što nije u skladu s hrvatskim nacionalnim interesima”.

- Ispada da je premijer pozvao na sastanak oporbu kako bi pitao smije li razgovarati sa svojim kolegom u trenutku kad je išao prodati HEP. Budući da nam na tom sastanku nije otkrio ni sadržaj razgovora s premijerom Cerarom, ni svoju poziciju u tim pregovorima, zahtijevam od premijera Plenkovića da se što žurnije pojavi u Saboru ili na Odboru za vanjsku politiku, koji treba sazvati, ili pak na tematskoj sjednici Sabora koja bi trebala biti posvećena odnosu sa Slovenijom - dodao je Petrov. Zaključio je kako smatra da je premijer trebao tražiti podršku za svoje pozicije u pregovorima, a ne omekšavati hrvatske stavove kako bi razgovori počeli.

“Korak natrag”

Kritike hrvatskom premijeru uputila je bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koja smatra da je ovakvom retorikom učinjen korak natrag i da je govor premijera nediplomatski i kontraproduktivan.

- Njime je smanjena šansa da na civiliziran način riješimo naš prijepor sa Slovenijom - dodala je Pusić. Smatra kako Opća skupština UN-a nije mjesto na kojem se na takav način govori, to je posao za tihu diplomaciju - poručila je. Naglasila je da slovenskog premijera Miru Cerara opterećuju “političke struje u Sloveniji” te da nakon ovakvog nastupa ne može pristati na ovakvu vrstu razgovora. Smatra da je Cerar prije Plenkovićeva govora bio spreman izdržati pritisak i razgovarati.

S druge strane, zastupnik SDP-a Joško Klisović kazao je kako je premijer iznio stav dogovoren s političkim strankama u Hrvatskoj za koji Ljubljana zna. “Nema opravdanja za ovakvu odluku i pozivam premijera Cerara da je preispita jer hrvatsko-slovenskim odnosima treba jedan takav sastanak - susret premijera na kojemu se neće robovati formi, nego sadržaju”, rekao je Klisović.

Mostov zastupnik Nikola Grmoja izjavio je kako premijer Plenković ima potporu Mosta da bude na liniji hrvatskih nacionalnih interesa. “Bilo kakvo pristajanje na arbitražnu presudu nama je neprihvatljivo jer ona za nas ne postoji”, dodao je Grmoja. D.Pavlović/H

BERNARDIĆ OPTUŽIO PLENKOVIĆA DA JE LAGAO

Iako je zastupnik SDP-a Joško Klisović iznio drukčiji stav o postupku Mire Cerara, predsjednik njegove stranke Davor Bernardić oštro je napao hrvatskog premijera zbog odnosa sa Slovenijom. “I u ovom nas je slučaju premijer Plenković izdao kad je rekao da će riješiti problem sa Slovenijom i da će Miro Cerar doći na sastanak u Zagreb. Konsenzus da, nacionalna izdaja - ne”, rekao je Bernardić te nastavio: “Nažalost, pokazalo se da je premijer i u ovoj situaciji lagao. Dakle, lagao je u vezi s rješavanjem stvari sa Slovenijom, lagao je o nastavku obrazovne reforme, lagao je o poskupljenju struje, a najveća mu je laž Agrokor. Sastanak s Cerarom se, nažalost, neće dogoditi, a on je trebao biti početak rješavanja problema između Slovenije i Hrvatske. Nažalost, ova vlada u sve što krene samu sebe demantira.”

Možda ste propustili...