Regija
IGOR NIŠEVIĆ, ZRAKOPLOVNI MODELAR

Novcem od Potjere na natjecanje u Rusiju
Objavljeno 23. rujna, 2017.
Mladi Valpovčanin, jedini predstavnik iz Hrvatske, osvojio je šesto mjesto

VALPOVO - Mladi Valpovčanin Igor Nišević osvojio je visoko šesto mjesto u vrlo jakoj konkurenciji na Prvom međunarodnom natjecanju u zrakoplovnom modelarstvu, točnije kategoriji slobodnoletećih modela F1N, koje je krajem prošlog mjeseca održano u ruskom gradu Zelenogradsku, u Kalinjingradskoj oblasti. To je, prema Igorovu pojašnjenju, kategorija dvoranskih klizača bez ograničenja mase i raspona krila, a moraju se izbaciti rukom te se za ukupni plasman mjeri dužina leta u sekundama. Premda prvi put na ovako udaljenom natjecanju, koje se uz to održavalo u manjoj dvorani, Valpovčanin je ostvario odlične rezultate te je zabilježio dva leta duža od 29 sekundi i jedan od 31,5 sekunda, dok je njegov najbolje ostvareni rezultat do sada 34 sekunde.

Igor, student Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu, inače član Aerokluba Osijek, u Rusiji je bio kao jedini predstavnik Hrvatske, a odlazak na natjecanje u 1400 kilometara udaljeni ruski grad sam je financirao. Igor je inače poklonik pub-kvizova, a u studenome prošle godine nastupio je i u poznatom HRT-ovom kvizu Potjera. Novčana nagrada osvojena na tom kvizu omogućila mu je da ostvari svoj veliki san o proputovanju kroz države bivšeg SSSR-a.

- U dogovoru s roditeljima, nagradu koju sam osvojio odlučio sam iskoristiti za putovanje, koje sam namjerno tempirao tako da u Rusiju stignemo u vrijeme kada se održava ovo veliko natjecanje, na kojem sam jako želio nastupiti i za koje sam dobio nekoliko poziva jer sam posljednje četiri godine u kategoriji F1N150 na praćku redovito osvajao treće mjesto u državi te sam u seniorskoj konkurenciji u Međunarodnom kupu prošle godine osvojio 1. mjesto. Budući da sam godinu na fakultetu očistio u roku te da je tata, inače mehaničar, odmah pristao krenuti sa mnom našim osobnim automobilom u ovu avanturu, nije bilo prepreke da ostvarim svoje želje - priča nam Igor, koji je tijekom tri tjedna putovanja, uz Rusiju, posjetio i Latviju, Litvu, ali i Poljsku, Slovačku.

I svoje daljnje školovanje i životni poziv Igor veže upravo uz konstruiranje i modeliranje.

Lidija ANIČIĆ
Desetljeće u modelarstvu

Modelarstvom se Igor bavi još 2007. godine s vrlo velikim uspjehom. Za taj su ga hobi zainteresirali u sekciji modelara pri Centru tehničke kulture Valpovo. Već je tada počeo sam izrađivati i usavršavati makete dvoranskih aviona, a kako bi se mogao dalje usavršavati i napredovati, rad nastavlja u Aeroklubu Osijek, gdje su mu se otvorile veće mogućnosti, bolji uvjeti i više natjecanja na kojima je nastupao. Iza sebe ima stotinjak domaćih i međunarodnih natjecanja te više od šezdeset nagrada u zrakoplovnom modelarstvu, raketarstvu i maketarstvu. Najveći uspjesi su, naravno, na državnim natjecanjima, gdje je Igor 2011. godine osvojio prvo mjesto iz maketarstva u Puli s maketom klavira, te 2013. i 2014. godine, kada je u kategoriji F1B modela osvojio titulu državnog prvaka. Tu su još i ekipna prva, druga i treća mjesta na državnim natjecanjima u kategorijama F1B, F1N i F1N 150.

Možda ste propustili...

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

Najčitanije iz rubrike