Svijet
IZBORI U NJEMAČKOJ

Nakon 70 godina nacisti u Reichstagu?
Objavljeno 23. rujna, 2017.
Merkel vodi i očekuje se da će pobijediti, ali će s nekim morati koalirati. Krajni desničari AfD dobivaju 11 % glasova

Konzervativci Angele Merkel zadržali su veliku prednost pred svojim socijaldemokratima u istraživanju javnoga mišljenja tri dana prije izbora. Analitičari predviđaju pobjedu Merkel, ali pitanje je tko će dobiti dovoljno glasova da koalira s njenim konzervativcima.

Istraživanje Forchugsgruppe Wahlen za televiziju ZDF pokazalo je da blok CDU/CSU Angele Merkel dobiva 35 posto, dok je SPD na 21,5 posto. Protuimigrantska Alternativa za Njemačku (AfD), za koju se očekuje da će biti prva krajnje desna stranka u parlamentu u više od pola stoljeća, čini se da će biti treća s 11 posto. Propoduzetnički Slobodni demokrati (FDP) su na 10 posto, iza njih radikalna ljevica na 8.5 posto, a Zeleni na 8 posto. To bi glede mogućih koalicija moglo značiti “veliku koaliciju” između Merkelinih konzervativaca i SPD-a ili trostruki savez konzervativaca, FDP-a i Zelenih.

Pošto se 35 posto potpore neće pretvoriti u dovoljan broj zastupnika za samostalnu vladavinu, konzervativci Angele Merkel bit će prisiljeni potražiti jednog ili više partnera. To će donekle baciti sjenu na kancelarkin uspjeh i zakomplicirati formiranje vladajuće koalicije.

“Govorim svima da ovi izbori još nisu odlučeni", upozorila je Merkel, očigledno zabrinuta zbog pada potpore njezinoj stranci u anketama, ističući da je svaki glas važan. U novom sazivu Bundestaga bit će zastupljeno najmanje šest stranaka, što se nije dogodilo od 1990. godine. “Doista ne znamo kakvu ćemo imati vladu. Nakon glasanja u nedjelju slijedi politička neizvjesnost”, rekao je Sudha David-Wilp, analitičar instituta Marshallov fond za Njemačku. Budući da za CDU/CSU ne dolazi u obzir suradnja s AfD-om i radikalnom ljevicom, preostaje im ili nova velika koalicija sa socijaldemokratima, što sve veći dio biračkog tijela SPD-a ne želi, ili dogovor s liberalima (FDP) i Zelenima. Problem je što FDP-ovih devet posto glasova neće Angeli Merkel osigurati potrebnu većinu, pa bi se mogla udružiti i sa Zelenima. Takva tročlana koalicija postoji odnedavno na regionalnoj razini na sjeveru Njemačke. Na saveznoj razini takve koalicije još nikada nije bilo i mnogi se pitaju kako će biti provediva u praksi s obzirom na velike razlike između Zelenih i FDP-a.

Merkel stoga ima čime razbijati glavu i nakon izbora je očekuju prilično teški i dugi pregovori, smatra Thorsten Benner iz Globalnog instituta za javnu politiku. Pregovori će se voditi u napetom ozračju zbog očekivanog ulaska populističke desnice u parlament. “Ovo je prvi put u više od 70 godina da ćemo imati naciste u Reichstagu”, istaknuo je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

Dosad je naduže na vlasti bio Helmut Kohl, 16 godina. Pobijedi li na izborima i odradi cijeli mandat, Angela Merkel će ga sustići.

Vuk TEŠIJA/H
Schulz 22 godine u parlamentu

Bivši nogometaš, gradonačelnik, liječeni alkoholičar i vlasnik knjižare, Schulz je svojevrsni novak na njemačkoj nacionalnoj političkoj sceni. Pune 22 godine proveo je u Europskom parlamentu, uključujući posljednjih pet kao njegov predsjednik. Rođen je 20. prosinca 1955. u skromnoj obitelji u Hehlrathu, pokraj Aachena, na tromeđi Njemačke, Nizozemske i Belgije. Schulz je u mladosti bio talentirani nogometaš, ali dvije teške ozljede koljena u dobi od 18 godina ispriječile su se ispunjenju njegova sna da postane profesionalni nogometaš. Priznaje da je kao mladić puno pio, a onda je prije više od 30 godina odlučio prestati i od tada nije popio ni kapi.

Možda ste propustili...

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

Najčitanije iz rubrike