Mozaik
FILMSKI FESTIVAL RAINDANCE

Četiri hrvatska filma bit će prikazana u Londonu
Objavljeno 22. rujna, 2017.

U Londonu je počelo 25. izdanje Filmskog festivala Raindance koji se održava od 20. rujna do 1. listopada. U sklopu festivala prikazat će se četiri domaća naslova: “Transmania” i “Ustav Republike Hrvatske” te manjinske hrvatske koprodukcije “Oslobođenje Skoplja” i “Roumena”. Svim navedenim filmovima prikazivanje na Raindanceu ujedno je i engleska premijera.

Dugometražni igrani omnibus “Transmania” nastao je u režiji 15 poznatih domaćih autora. Svaki redatelj snimao je petominutni nastavak priče tek nakon pogledane samo zadnje minute prethodnog. Autor koncepta i producent filma je David Lušičić. Film je do sada prikazan na festivalima u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu i Puli, a na festivalu u Barceloni osvojio je i nagradu za najbolji narativni dugometražni film.

“Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića, koji se nedavno s Film Festivala Oostende (Belgija) vratio sa svojom 23. po redu nagradom od premijere u Montrealu, na Raindanceu se prikazuje u natjecateljskom programu. Scenarij za ovu “ljubavnu priču o mržnji” potpisuje Ante Tomić zajedno s redateljem Rajkom Grlićem, a direktor fotografije je Branko Linta.

“Oslobođenje Skoplja” nagrađivana je povijesna ratna drama prikazana kroz oči desetogodišnjeg dječaka, u režiji Danila i Rade Šerbedžije. Film su producirali Robert Naskov, Gorjan Tozija, Igor A. Nola, Vladimir Anastasov, Arto Halonen i Danilo Šerbedžija, a riječ je o koprodukciji između makedonske produkcijske kuće Partysans, hrvatskih Lijeni Film i MP filmska produkcija te finske Art Films. Dugometražni igrani film “Roumena”, u režiji Zornitse Sophije, bugarsko-hrvatska je koprodukcija čiji je hrvatski koproducent Focus Media. Film je do sada prikazan na festivalima u Puli, Šangaju i Moskvi, a radnja je smještena u Bugarsku pod otomanskom okupacijom u 19. stoljeću. Uz režiju Sophia potpisuje i scenarij i produkciju, a koproducentica je Irena Marković.

Svi navedeni filmovi nastali su uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Festival Raindance utemeljen je 1992., a posvećen je prikazivanju i promociji nezavisnih filmova. Svake godine posjeti ga više od 16.000 ljudi i 500 filmskih profesionalaca. T.K.

Možda ste propustili...

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike