Kultura
IZLOŽBA “OTKRIJ TAJNE DJEČJE ENCIKLOPEDIJE” U GRADSKOM MUZEJU POŽEGA

U društvu Trnoružice posjetitelji ušli u Bertuchovo slikovno carstvo
Objavljeno 23. rujna, 2017.

Gradski muzej u Požegi pripremio je još jednu pravu poslasticu za svoje posjetitelje, novu izložbu o tajnama dječje enciklopedije “Bertuchovo slikovno cartsvo”. Izložba je postavljena u suradnji s Hrvatskim školskim muzejom, a u sklopu izložbe u nekoliko dana, Ivana Dumbović Žužić, viša muzejska pedagoginja, održat će i nekoliko radionica u osnovnim školama.

- Izložba je prošle godine bila postavljena u Zagrebu, odmah smo odlučili da je moramo postaviti i kod nas u Požegi, jer je izvrsna za naše najmlađe posjetitelje, djecu - istaknula je Ljiljana Marić, urednica požeške izložbe, muzejska pedagoginja i kustosica, koja je otkrila i tajnu posjetiteljima tko je Bertuch.

- Živio je u Weimaru, njemačkom gradu u drugoj polovini 18. i početkom 19. stoljeća, u isto vrijeme kada u njemu stvaraju Goethe, Schiller i Herder, njemački književni klasici. Svoju obitelj učinio je jednom od najbogatijih u Njemačkoj. Bio je učitelj, biznismen koji je otvorio tvornicu umjetnog cvijeća u kojoj je uglavnom upošljavao žene, otvorio je umjetničku školu, izdavao jedan književni časopis, političke novine i jedan od prvih časopisa za modu, a ono što je najvažnije izdao je prvu slikovnu dječju enciklopediju na svijetu u 12 svezaka. I zbog toga ga zovu i ocem slikovnice. Enciklopedija je ukupno imala 1185 stranica sa 6000 ilustracija. Izlazila je od 1790. do 1830. godine - istaknula je Ljiljana Marić, te dodala da je Bertuch smatrao da je slikovnica za dijete jednako važna kao kolijevka, lutka ili drveni konjić. U stvaranju slikovnice vodio se principom zornosti smatrajući da ilustracije moraju biti uredne, lijepe i jednostavne, a tekstovi ne smiju biti znanstveni, nego djetetu moraju zagolicati maštu, probuditi u njemu zanimanje i zabaviti ga.

- Na ovoj izložbi koja će biti jednako atraktivna djeci kao i odraslima nudimo carstvo povećanih ilustracija iz Bertuchove enciklopedije s vrlo zanimljivim kratkim popratnim tekstovima koji će, kao što je i htio tvorac ove enciklopedije, potaknuti maštu, naučiti vas novim, a tako i starim znanjima te zabaviti. Djeca će moći uživati u nizu interaktivnih sadržaja kao što je kuhanje juhe od gljiva učeći na taj način koje su otrovne, a koje nisu, upoznati se s različitim začinima, gledati kroz povećalo glavu muhe ili teleći jezik, vidjeti kako bi im izgledala ruka ili lice da su istetovirani maorskom tetovažom iz čijeg jezika smo i dobili ime ovog načina ukrašavanja ljudskog tijela - istaknula je Marić.

U svijet dječje mašte i slikovnica uveli su nas glumci Gradskog kazališta u Požegi svojom predstavom bajke o Trnoružici, koju su izveli ispred Gradskog muzeja u improviziranom gledalištu. Pljesak koji su dobili govorio je da su to odlično učinili, na zadovoljstvo najviše djece i mladih. Izložbu je otvorila učenica 7. razreda Osnovne škole Antuna Kanižlića, Nina Pavić, inače najčitateljica Gradske knjižnice i čitaonice Požega s pročitanih 67 knjiga. (AGM Kruna)

Najčitanije iz rubrike