Novosti
NIŠTA OD POSTUPKA PROTIV PREDSJEDNICE GRABAR-KITAROVIĆ

Nadležna tijela nisu dostavila podatke o proslavi rođendana
Objavljeno 21. rujna, 2017.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković izvijestila je u četvrtak da je Povjerenstvo jednoglasno odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u dva predmeta - vezano uz pomilovanje Danka Seitera koji je počinio kazneno djelo u korist Nikole Hanžela čije joj je trgovačko društvo doniralo više od 197.000 kuna za predsjedničku kampanju te zbog njezine rođendanske proslave u organizaciji Zdravka Mamića.

“Povjerenstvo je donijelo odluku da se protiv dužnosnice Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske, zbog pomilovanja Danka Seitera koji je počinio kazneno djelo u korist Nikole Hanžela čije je trgovačko društvo dužnosnici doniralo značajan novčani iznos za predsjedničku kampanju, iako se u konkretnom slučaju može smatrati da postoji interesna povezanost, postupak za odlučivanje o sukobu interesa neće pokrenuti s obzirom na to da je davanje pomilovanja posebna Ustavom Republike Hrvatske zajamčena i načelno neograničena diskrecijska prerogativa", istaknula je Orešković.

Također je naglasila da je "u drugom predmetu, u povodu prijave u kojoj se navodi da je organiziranjem rođendanske proslave od strane Zdravka Mamića dužnosnica primila nedopušteni dar, Povjerenstvo je donijelo odluku da se postupak protiv dužnosnice neće pokrenuti s obzirom na to da zbog nedostavljanja podataka od drugih nadležnih državnih tijela Povjerenstvo nije moglo provjeriti vjerodostojnost i osnovanost podnesene prijave".

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv dužnosnice Marije Hrebac, direktorice Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, zbog utvrđenog nesklada između prihoda koje je prijavila u podnesenom izvješću o imovinskom stanju i njenih prihoda utvrđenih pribavljanjem podataka od nadležnih državnih tijela. Protiv Hrebac postupak je pokrenut i zbog primanja božićnice, što predstavlja primanje zabranjene dodatne naknade.

Povjerenstvo je također utvrdilo da dužnosnik Vedran Neferović, zamjenik župana Požeško-slavonske županije, nije opravdao nesklad između prijavljene imovine u izvješćima o imovinskom stanju dužnosnika i stanja imovine kako proizlazi iz podataka pribavljenih od nadležnih tijela, a koji proizlazi iz neprijavljivanja vlasništva 1/12 suvlasničkog dijela nekretnine (stana u Zagrebu). Za utvrđenu povredu Povjerenstvo je Neferoviću izreklo sankciju u iznosu od 2000 kuna. Saborska zastupnica SDP-a Romana Jerković također nije opravdala nesklad između imovine koju je prijavila u izvješću o imovinskom stanju i stanja imovine koje je Povjerenstvo utvrdilo u postupku redovite provjere podataka iz podnesenih izvješća. Povjerenstvo je Romani Jerković izreklo sankciju u iznosu od 6000 kuna. H

POSTUPAK PROTIV TIHOMIRA JAKOVINE

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jednoglasno je donijelo odluku o pokretanju postupka protiv Tihomira Jakovine koji je obnašao dužnost SDP-ovog saborskog zastupnika do 14. listopada prošle godine zbog moguće povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa koja proizlazi iz obavljanja funkcije direktora trgovačkog društva ASPIRA u razdoblju od 12 mjeseci od dana prestanka obnašanja zastupničke dužnosti. Povjerenstvo je također donijelo odluku da protiv Jakovine neće pokrenuti postupak zbog toga što je kao član Skupštine Hrvatskih šuma sklopio ugovore s članovima Uprave tog trgovačkog društva kojima je utvrđen iznos plaće i pravo na isplatu bonusa u vrijeme dok je na snazi bila odluka Vlade kojom je bio propisano da se članovima uprava trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu neće isplaćivati bonus.

Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

DAMIR ŠKARO

Potvrda presude

Najčitanije iz rubrike