Osijek
OBNOVA “KRALJICE INSTRUMENATA”

Orgulje će ponovno zasvirati na Uskrs 2019.
Objavljeno 22. rujna, 2017.

U ponedjeljak je počelo rastavljanje orgulja konkatedrale i župne crkve sv. Petra i Pavla koje je 1933. izradio salzburški graditelj orgulja Hans Mauracher.

To će trajati desetak dana. Svaka od 4066 svirala bit će zamotana i složena u kutije kako bi ovo glazbalo tegljačima bilo prevezeno u radionicu Orglarstvo Škrabl u Rogaškoj Slatini u Sloveniji, gdje će biti obnovljeno. Očekuje se da bi završetak radova mogao biti oko Uskrsa 2019. Temeljiti i stručni popravak orgulja osječke konkatedrale bio je nužan s ozbirom na činjenicu da su one izvan uporabe još od 2013. zbog raznih oštećenja iz vremena Domovinskog rata i opasnosti od samozapaljenja električnih vodova koji su izvorno bili umotani u papir (tehnologija iz 1933.!) koji su predstavljali istinsku opasnost ne samo za glazbalo nego i za sve one koji bi se našli u njegovoj blizini i samu crkvu. To nam je rekao konkatedralni orguljaš Dalibor Ratić.

Prečasni župnik Adam Bernatović istaknuo je veliku zaslugu mons. dr. Đure Hranića, đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita, koji je odlučio da se u projekt obnove orgulja đakovačke katedrale sv. Petra uključe i konkatedralne orgulje iz Osijeka. Izvođač radova je isti, poznata gradionica orgulja Antona Škrabla iz Slovenije, što će znatno pojeftiniti cijenu obnove. Sredovječni i stariji župljani sjećaju se da je mons. Hranić svoju svećeničku karijeru kao župni vikar praktički započeo u Župi sv. Petra i Pavla, apostola, redovito miseći u konkatedrali.

Kolaudacija (svečano predstavljanje) orgulja u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla bila je 5. lipnja 1933, rekao nam je Ratić. Dodao je kako to glazbalo obuvahaća tri manuala s 58 tipki i pedal s 30 pedala, a prijenosni sustav je elektropneumatski za 62 registra. U vrijeme kada su izrađene Mauracherove su orgulje bile moderan, luksuzni instrument, najveći u Kraljevini Jugoslaviji. No, s vremenom su osjetljivi dijelovi orgulja dotrajali, ističe Ratić, zbog čega je 1978. počela temeljita obnova koju je izvela orguljska radionica Orgelbau M. Walcker- Mayer iz Austrije. Ipak, ove orgulje nisu izdržale posljednja ratna razaranja. Zbog brojnih oštećenja, krov je u konkatedrali prokišnjavao, a vitraji razbijeni, zbog čega su orgulje, i same pogođene krhotinama od granata, kisnule i bile izložene ekstremnim temperaturama. Zbog toga se i ide u njihovu obnovu, objašnjava Ratić.

Vrijednost radova na obnovi konkatedralnih orgulja procjenjuje se na tri milijuna kuna, a novac su osigurali Ministarstvo kulture i Đakovačko-osječka biskupija, a ostatak će namiriti Župa sv. Petra i Pavla, rekao nam je župnik Bernatović, koji se nada da će župljani i ostali Osječani rado svojim prilogom poduprijeti ovaj projekt.

Draško CELING
ORGULJE IZ BIVŠE BAROKNE CRKVE ZAVRŠILE U TOLISI

Kako piše Stjepan Maroslavac u svojoj knjizi “Kraljica svih glazbala”, još je drvena crkva sv. Petra i Pavla 1732. imala orgulje. Kasnije sagrađena barokna crkva na mjestu današnje konkatedrale imala je orgulje koje je izradio Caspar Fischer iz Apatina. Pri rušenju te crkve 1894., to je glazbalo prodano franjevačkom samostanu u Tolisi blizu Orašja u Bosni, gdje se i danas nalazi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2

POSLJEDICE NEVREMENA U OSIJEKU

Vjetar odlomio stablo, koje
je završilo na automobilima

3

VEĆ DUGO ZATVORENA

Raspisan poziv za saniranje krovišta knjižnice na Jugu