Novosti
PLAN ZA “KRPANJE RUPA” U ZDRAVSTVU IZAZVAO KRITIKE

Ministar zdravstva dodatno bi
oporezivao i - mobilne telefone
Objavljeno 21. rujna, 2017.
Lipa se protivi uvođenju novih poreza, trošarina ili parafiskalnih nameta, uključujući i predložene trošarine na alkohol, cigarete, kocku i mobitele

Vezani članci

PREMIJER OSTAJE PRI ODLUCI

Porez na nekretnine nije dovoljno raspravljen u javnosti

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izračunao je kako se dodatne tri milijarde kuna godišnje za zdravstveni proračun može prikupiti iz tzv. poreza na luksuz, ili dodatnog oporezivanja cigareta, alkohola, igara na sreću te - mobilnog telefoniranja.

– Četiri su ključna mjesta gdje bi se moglo doći do tri milijarde kuna, a da pritom ne ugrozimo standard građana. Štoviše, većina njih šteti zdravlju. Govorim o cigaretama, o alkoholu, žestokom piću s koncentracijom alkohola oko 40 posto, govorim o kocki i o mobitelima. Stručnjaci su to detaljno razradili, kad se pomnoži potrošnja i broj dodatno naplaćenih kuna, došlo bi se do tri milijarde - rekao je ministar Kujundžić u razgovoru za Novi list.

Taj je njegov plan u četvrtak izazvao brojne reakcije, a među njima je Udruga poreznih obveznika “Lipa”.

- Lipa se protivi uvođenju bilo kakvih novih poreza, trošarina ili parafiskalnih nameta, uključujući i predložene trošarine na alkohol, cigarete, kocku i mobitele, jer smatra da je porezna presija u Hrvatskoj ionako previsoka, i da Vlada treba razmišljati o tome kako je smanjiti, a ne kako je (neopravdano) povećati - ističe Udruga “Lipa” u priopćenju za javnost te dodaje kako smatraju da je dug zdravstva jedan od najozbiljnijih fiskalnih izazova u Hrvatskoj i očekuje od ministra zdravstva da se tom problemu posveti na način da prvo detaljno analizira strukturu rashoda i predloži mjere sanacije i restrukturiranja kojima bi se prvo “začepile rupe” kroz kojih novac poreznih obveznika curi, prije nego što se počne razmišljati o daljnjem povećanju nameta na ionako siromašno i preopterećeno građanstvo.

Stjepan Čuraj, saborski zastupnik HNS-a, koalicijskog partnera HDZ-a, u Saboru je izjavio kako ta stranka ne podržava nove namete na mobitele i da mobitele ne smatra luksuzom. “HNS će biti i apsolutno je protiv bilo kakvih novih poreznih nameta, posebice na mobitele”, izjavio je Čuraj. “Za razliku od onoga drugoga što je navedeno, a što apsolutno podržavamo, što se tiče alkohola, kocke i duhana, što pripada u porez na luksuz, ovdje mobitelima nema mjesta”, kazao je. Na novinarski upit nije je li HNS ranije dogovorio to sa svojim partnerom HDZ-om, Čuraj je odgovorio da je to nešto novo što, prema njegovim saznanjima, nije bilo komunicirano unutar Vlade.

Na najavu podizanja poreza, koji uključuju i telekomunikacijske usluge, stigla je i reakcija iz Tele2. “U vrijeme kada Europska komisija pred svoje članice postavlja visoke standarde u smislu ulaganja u infrastrukturu kako bi osigurala dostupnost mreža velikih brzina svim svojim građanima, a Republika Hrvatska se prema svim pokazateljima nalazi na začelju, nemalo smo iznenađeni najavom uvođenja poreza na luksuz koji bi, navodno, uključivao i mobitele. Iz dostupnih izjava nije jasno što bi se to točno oporezivalo te se nadamo da je zapravo riječ o nesmotrenoj izjavi koja neće dovesti do nikakvih promjena koje bi mogle negativno utjecati na našu industriju”, ističe ta tvrtka.

Također, HUP - Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti, smatra kako uporaba interneta te mobilnih usluga ne predstavlja luksuz već se radi o temeljnim komunikacijskim alatima 21. stoljeća i “argumenti koji se koriste za njihovo oporezivanje pokazuju veliko nerazumijevanje donositelja političkih odluka o utjecaju istih na poslovanje cjelokupnog gospodarstva”. Ta udruga u priopćenju ističe i kako je najava ministra Kujundžića o uvođenju tzv. poreza na luksuz u suprotnosti s najavama Vlade RH kojima se nastoji rasteretiti hrvatsko gospodarstvo. D.Pavlović

BEZ POSKUPLJENJA DOPUNSKOG

Ministar zdravstva, u razgovoru za Novi list, istaknuo je kako se dopunsko zdravstveno osiguranje do daljnjega neće dirati, odnosno neće poskupljivati. S ciljem nužne financijske stabilizacije sustava, razmišlja zato o udvostručenju maksimalne participacije za bolničko liječenje, a planira redukciju prava na zdravstvenu uslugu hrvatskih građana koji su napustili zemlju i zaposlili se u inozemstvu.

Možda ste propustili...