Osijek
2. SLAVONSKI MS WALK U OSIJEKU

Pridružite se protestnom hodu za pomoć oboljelima od multiple skleroze
Objavljeno 22. rujna, 2017.

U povodu Nacionalnog dana multiple skleroze oboljeli od te kronične upalne bolesti središnjeg živčanog sustava, kao i članovi udruge MS Tim Hrvatska, ali i svi Osječani dobre volje, pridružit će se protestnom hodu od Tvrđe do zimske luke pod nazivom 2. Slavonski MS WALK kako bi upozorili na nužnost uvođenja novih kriterija za dodjelu posebno skupih lijekova za multiplu sklerozu. Naime, prvi slavonski MS WALK održan je lani u Vinkovcima, gdje se oboljelima pridružilo oko 3000 Vinkovčana, posebno članova sportskih klubova i udruga, a razlog drugog hoda za oboljele od MS-a u Slavoniji je povećan broj oboljelih upravo u ovoj regiji.

- Situacija na terenu u Slavoniji posebno je teška. Tako će oboljeli u Slavoniji, kada zatraži toplice zbog dijagnoze multipla skleroza, na koje ima pravo jednom godišnje u trajanju od 21 dana, ovdje dobiti samo 14 dana toplica. U Slavoniji, konkretno, kada se morate prijaviti na Zavod za vještačenje da biste dobili svoja prava koja proizlaze iz postotka tjelesnog oštećenja, u Vukovaru će se na vjetačenje čekati godinu dana, a u Osijeku devet mjeseci, a bez njega ne možete ostvariti ni jedno od prava koje imate - upozorila je Mirjam Jukić, predsjednica udruge MS Tim Hrvatska.

Dogradonačelnica Osijeka ovom je prigodom pozvala sve Osječane da se u utorak u 18 sati na promenadi pridruže hodu za multiplu sklerozu. - Oko 6000 osoba u Hrvatskoj boluje od ove bolesti i naša je dužnost pružiti im svu pomoć. Stoga apeliram na sve da se priključe i da upoznamo javnost s problemima s kojima se susreću oboljeli - naglasila je dogradonačelnica Gamoš. N. Z. Eberhard

OBOLJELI MOGU DOBITI LIJEK TEK GODINU DANA NAKON DIJAGNOZE

Predsjednica udruge MS Tim Mirjam Jukić kaže kako su oni još u svibnju poslali otvoreno pismo ministru zdravstva, ali do danas nisu dobili odgovor, a sada traže sastanak u HZZO-u. “Borimo se za izmjene kriterija za dodjelu lijekova za usporavanje bolesti, koje oboljeli u Hrvatskoj mogu dobiti tek godinu dana nakon dijagnosticiranja, odnosno nakon dva liječena relapsa. U svijetu nije tako te oboljeli odmah imaju pravo na lijekove koji usporavaju tu progresivnu autoimunu bolest”, naglašava Jukić.

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike