Osijek
NOVA SURADNJA OSIJEKA I PEČUHA

Promocija zelenih tržnica
Objavljeno 21. rujna, 2017.

Promocija lokalnih proizvođača, njihova bolja vidljivost u lokalnoj sredini, ali i prilika za predstavljanjem susjednom tržištu - osnovne su to aktivnosti jučer predstavljenog projekta “Domaća hrana za domaće ljude” koji još jednom partnerski povezuje Osijek i Pečuh. Projekt je to čiji je nositelj osječka Tržnica, partnerska tvrtka je pečuški Vagyonhasznosito, tvrtka je to koja se brine o imovini ovog mađarskog grada, pa tako i o njihovoj tržnici.

- Upravo tradicija zelenih tržnica polazišna je točka ovog projekta, koji u svoje tri komponente - kulturnu, društvenu i gospodarsku, promovira lokalni razvoj i zdrav život - pojašnjava Renata Čepo, voditeljica projekta.

U ime mađarske strane, kao još jedan oblik poveznice dvaju gradova, projekt pozdravlja i Dàvid Szentgyöorgyi.

Anto Šimić, direktor Tržica, podsjetit će kako ovo za njih nije prvo sudjelovanje u prekograničnoj suradnji, ali su prvi put nositelji projekta.

U projektu je predviđeno održavanje festivala “četiri godišnja doba”, ali i osnivanje mađarskog kutka na osječkoj tržnici, odnosno, hrvatskog kutka na tržnici u Pečuhu s intencijom da to (p)ostane “stalni postav”. Početak projekta poklopio se obilježavanjem Dana europske suradnje, pa je na tržnici organiziran promotivni javni događaj “Slatki okusi zavičaja”.

Predstavnicima hrvatskog i mađarskog projektnog tima u obilasku ovog događanja pridružila se i Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, koja je ovom prigodom podsjetila kako se još uvijek “baca puno hrane”.

- Danas se u EU baca otprilike 90 milijuna tona hrane godišnje, a istodobno četvrtina Europljanja živi na granici siromaštva. Hrvatska nema uređene zakone koji bi mogli pomoći onima koji žele donirati (hranu, nap.a). Dok Italija, primjerice, ima banku hrane koja rješava preuzimanje i transport hrane do onih koji su u potrebi. I naravno, to rade na zdravstveno siguran i ispravan način - upozorit će Borzan.

Ona je potom sudjelovala i na uvodnoj konferenciji ovog projekta održanoj u zgradi HGK - Županijske komore Osijek. Ondje je u ime Grada Osijeka nazočne pozdravio Boris Piližota, zamjenik osječkog gradonačelnika. D. Kuštro

263

tisuće eura vrijedan je ovaj projekt, čije je trajanje 16 mjeseci

Možda ste propustili...

GRAD POVEĆAO BUDŽET PREDŠKOLSKOJ USTANOVI

Vrtići zbog pandemije “potonuli” za tri mil. kn

FESTIVAL PRIRODE I BICIKLIZMA

Biciklijada do Pampasa

NAJPOŽELJNIJI STUDIJI OVE JESENI

Brucoši navalili na Ekonomski fakultet

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JOŠ JEDNA PRODAVAONICA U POTHODNIKU STAVLJA KLJUČ U BRAVU

Nakon 28 godina zatvara se “Škrinjica”

2

SRAMOTNI PRAVILNIK GRADA

Za maturante nema novca, a sebi mogu plaćati doktorate?!

3

MARIN ČOLIĆ, DOBRI DUH DONJEG GRADA

Nisam Zdravko, al’ sam ipak Čolić. Ljudi me vole