Novosti
REGULIRANJE PRAVA

Branitelji žele Ustavni zakon
Objavljeno 21. rujna, 2017.

Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba Miljenko Kolobarić potvrdio je u četvrtak Hini kako ta braniteljska udruga i Udruga specijalne policije ne odustaju od inicijative da Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji postane Ustavni zakon, a o tome je razgovarao i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Ta naša inicijativa traje još od vremena kada smo bili u prosvjedu ispred Ministarstva hrvatskih branitelja, 2014. i 2015. godine, i od nje ne odustajemo jer ne želimo da ni jedna politička opcija može taj zakon mijenjati bez dvotrećinske saborske većine, naglasio je Kolobarić.

Najavio je i da će predstavnici braniteljskih udruga razgovarati s predstavnicima svih parlamentarnih klubova zastupnika u Hrvatskom saboru kako bi se mogao postići konsenzus o tom pitanju.

- Pratit ćemo i najavljenu raspravu o novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja, pa ćemo vidjeti u kojem smjeru to ide - rekao je Kolobarić, i pozvao sve političke opcije da daju svoje amandmane i konstruktivne prijedloge na taj zakon. - Želimo se zaštititi jer naša je braniteljska populacija oko 50 godina i svaki dan nas nekoliko umire, pa stoga tako želimo zaštiti svoja prava - naglasio je predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba.H

ODBORI PRIHVATILI ZAKON jednoglasno

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja poručili su kako ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved s predsjednicima udruga (koje su i same sudjelovale u pripremi Nacrta prijedloga novog Zakona) obavlja intenzivne razgovore u svezi s dinamikom donošenja i kategorije novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, a koji je Vlada RH prihvatila na svojoj sjednici 4. kolovoza ove godine u Kninu i uputila u saborsku proceduru. Kao što je poznato, navode iz Ministarstva, saborski Odbor za ratne veterane i Odbor za zakonodavstvo na sjednicama održanima 19. rujna jednoglasno su prihvatili prijedlog novog Zakona i nastavlja se daljnja dinamika njegova donošenja.