Svijet
POTRES U MEKSIKU

Spasioci u utrci s vremenom u potrazi za preživjelima
Objavljeno 21. rujna, 2017.

Vezani članci

KATASTROFALAN POTRES U MEKSIKU

U školi stradala 22 učenika, traga se za još 30 djece

Spasioci u Meksiku u četvrtak su bili u utrci s vremenom u potrazi za 12-godišnjom djevojčicom pod ruševinama škole srušene u razornom potresu koji je pogodio zemlju u utorak poslijepodne.

Potres jakosti 7,1, najsnažniji u protekla tri desetljeća, zatresao je središnji dio zemlje, oko 150 kilometara jugoistočno od Ciudad de Mexica, i usmrtio najmanje 237 osoba 32 godine nakon potresa koji je 1985. odnio tisuće života.

Spasioci su uspjeli uspostaviti komunikaciju s djevojčicom koja je identificirana kao Frida Sofia, koja je kazala kako su u blizini još dva učenika, ali nije znala reći jesu li živi, prema Televisi čiji novinari i kamere imaju pristup mjestu.

Spasioci su kazali ranije kako su vidjeli njezinu ruku da izviruje iz ruševina i na pitanje je li živa, micala je prstima, prenijela je Televisa. Iz ruševina škole do sada je izvučeno 21 truplo učenika i četiri odrasle osobe. Roditelji nestalih učenika ne gube nadu nakon što su jedan učitelj i dva učenika poslali tekstualne poruke ispod ruševina škole. Spasitelji sporo napreduju kako ne bi izazvali daljnje urušavanje škole na žrtve i operacija traje više od 14 sati. "Snažno se nadamo da ćemo neke spasiti", kaže dobrovoljac David Porras, koji pomaže u potrazi u ruševinama škole koju su pohađala djeca u dobi od tri do 14 godina. Do sada je iz ruševina diljem zemlje izvučeno više od 50 preživjelih. Samo u Ciudad de Mexicu srušile su se 52 zgrade i stradale su 102 osobe, dok je njih 135 izgubilo život u susjednim državama. Ozlijeđeno je oko 1900 ljudi.H

Potres aktivirao Popocatépetl

Kao da potres nije bio dovoljna katastrofa, čini se da je podrhtavanje zemlje izazvalo i erupciju vuklana Popocatépetl, koji se nalazi jugoistočno od grada Meksika. Vulkanska erupcija izazvala je propadanje crkve tijekom mise u podnožju planine, ubivši 15 vjernika koji su se u tom trenutku nalazili unutra.

Iako se o ovome još uvijek raspravlja među znanstvenicima, postoji dovoljno dokaza da potresi mogu izazvati vulkanske erupcije. Godine 1960. vulkan Cordon Caulle u Andama počeo je eruptirati samo dva dana nakon što je potres jačine 9,6 stupnjeva pogodio Čile.

Najčitanije iz rubrike