Regija
DONACIJA GLAZBENOJ ŠKOLI

Dobili 703 CD-a klasične glazbe
Objavljeno 22. rujna, 2017.

BELIŠĆE

Osnovna Glazbena škola Valpovo - Belišće, koja djeluje pri OŠ Matije Petra Katančića u Valpovu, postala je bogatija za vrlo vrijednu donaciju od 703 CD-a, koja im je za potrebe edukacije mladih glazbenika darovala Provincija franjevaca trećoredaca glagoljaša. Ravnatelju valpovačke Osnovne škole Daliboru Košutiću, voditeljici Glazbene škole Latinki Ruski te svim profesorima i učenicima Glazbene škole donaciju je u ime Provincije uručio fra Branko Janjić, župnik belišćanske Župe svetog Josipa Radnika.

Kako je naglašeno, riječ je o iznimno vrijednoj kolekciji koju je godinama skupljao pokojni franjevac Vice Blekić, veliki zaljubljenik u klasičnu glazbu. Fra Vice Blekić, koji potječe iz Drinovaca, u Hercegovini, preminuo je 18. srpnja ove godine u Zagrebu. Živio je i djelovao u više samostana Provincije i obavljao pastoralne službe u više župa. Bio je redovnik i svećenik Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, župnik Župe sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu, a bavio se pisanjem i objavljivanjem raznovrsnih oblika vjerskih i duhovnih tekstova, osobito u kontekstu hrvatske vjerske, kulturne i umjetničke povijesti i baštine (propovijedi, molitve, križni putevi, prikazi i dr.). Bio je višegodišnji stalni suradnik liturgijsko-pastoralnog lista “Živo vrelo” i višegodišnji stalni suradnik Hrvatskoga katoličkog radija, Hrvatskog radija i Radija Sljeme. Uza sve to, kao veliki zaljubljenik u klasičnu glazbu, za koju je tvrdio da je bliža Bogu od ostalih vrsta glazbe, desetljećima je skupljao i obogaćivao svoju kolekciju CD-ova s klasičnom glazbom, koju su njegova subraća franjevci nakon njegove smrti odlučila darovati nekoj glazbenoj školi kako bi se očuvala, a istovremeno i poslužila kao vrijedan edukativni materijal - pojasnio je belišćanski župnik, fra Branko, dodajući kako je izbor pao na Glazbenu školu Valpovo – Belišće.

- Među ova 703 CD-a ima i velikih kolekcija Mozarta, Bacha i Beethovena, ali i drugih skladatelja, za koje se nadam da će biti na korist i užitak, ali i dio edukacije mladih glazbenika - naglasio je fra Branko.

Za donaciju su zahvalili ravnatelj Košutić i voditeljica Ruski, naglasivši kako će ona biti vrijedan doprinos u nastojanjima za sveobuhvatnim glazbenim obrazovanjem učenika.

Lidija ANIČIĆ
Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike