Regija
OŠ DRENJE MEĐU RIJETKIMA KOJE NUDE KUHANI OBROK

U školi jedu i ono što kod kuće neće
Objavljeno 22. rujna, 2017.

DRENJE

Pileći rižoto, uz koji idu salata, kruh i sok, špageti bolonjeze, ćufte u umaku, grah-varivo, pileći gulaš, mahune s kobasicom, tjestenina s tunjevinom, griz s čokoladom – samo su neka od jela koja se od početka ove godine nalaze na jelovniku Osnovne škole Drenje u istoimenom mjestu. Jedna je to od malobrojnih škola u Osječko-baranjskoj županiji koja je suhe obroke za svoje učenike zamijenila kuhanima, i to po iznimno niskim cijenama. Roditelji, kako nam je rekao ravnatelj škole Darko Čota, jedan kuhani obrok plaćaju četiri kune.

Oprema 120.000 kn

- Od ove školske godine, uz pomoć Osječko-baranjske županije, uspjeli smo uvesti kuhani obrok. Kuhinju smo imali i ranije, od 2013. godine, kada je sagrađena nova škola, no služili smo samo mliječni obrok. Još tada sam to zamislio, ali nisam uspio dobiti sredstva kojima bih opremio kuhinju. Srećom, ove godine Županija je našla oko 120 tisuća kuna za opremanje. Imamo kuharicu koja je na pola radnog vremena i jedva stigne napraviti obroke jer standard je 70 kuhanih obroka za jedno puno radno vrijeme - kaže ravnatelj te dodaje:

- Poštujemo smjernice nacionalne prehrane učenika u osnovnim školama. Prema tome sastavljamo jelovnik. Odaziv je jako dobar, prvi tjedan su se svi hranili, i to smo sufinancirali. Od 11. rujna imamo 103 ugovora koje su roditelji potpisali od 116 mogućih, iako vjerujem da će se broj još povećati. Inače, iznos obroka roditelje djeteta stoji četiri kune, a jednu kunu sufinancira Općina Drenje. Veseli nas činjenica i obećanje župana da će od 1. siječnja. svi imati besplatan obrok. Zanimljivo je da roditelji kažu kako djeca kod kuće ne jedu sve, dok ovdje to nije slučaj, dapače, traže i repete.

Od 2010. čak 90 đaka manje

Osnovna škola Drenje u svom sastavu ima matičnu školu u Drenju i sedam područnih.

- Ukupan broj učenika u školskoj godini 2017./2018. je 191 i moram reći da je strašno pao. Od 2010., kako sam postao ravnatelj, oko 90 učenika je manje u školi. Razlozi su kao i svagdje u županiji, manji broj djece i raseljavanje. U matičnu školu polazi 116 učenika, od čega je 98 predmetna i 18 razredna nastava - kaže ravnatelj Darko Čota.

Učenici ove škole nastavu pohađaju u jednoj smjeni.

- Nova škola je planirana za jednu smjenu, imamo 11 učionica, od čega su četiri specijalizirane, tako da imamo mogućnosti za jednosmjenski rad, što je izvrsno kako za roditelje i djecu, tako i za nastavnike - kaže Čota.

Maja MUŠKIĆ
Mliječni obrok stoji 3,5 kuna

- Djeca dobivaju kvalitetne obroke koji su standardizirani prema nacionalnim smjernicama. Uspijevamo se bez ikakvih problema pokriti s pet kuna. Kad smo imali mliječni obrok, roditelji su plaćali 3,5 kune, ali to su uglavnom bili namazi poput paštete, čokolade, marmelade ili štrudle, burek i slično - kaže ravnatelj Škole Darko Čota.

4

kune jedan kuhani obrok plaćaju roditelji, a jednu kunu sufinancira Općina Drenje

Škola je sagrađena 2013., učenici nastavu pohađaju u jednoj smjeni

jelovnik

POŠTUJU SMJERNICE NACIONALNE PREHRANE UČENIKA

Nudi se pileći rižoto, špageti, ćufte, grah-varivo, pileći gulaš, mahune s kobasicom....

Možda ste propustili...

VUKOVARSKE VLASTI NAJAVILE ANALIZU UČINKA NEPOVRATNIH POTPORA PODUZETNICIMA

Traže poticaje čak i kada ne zadovoljavaju kriterije

U VIROVITICI ODRŽANA VRŠNJAČKA PARLAONICA

Mladi rekli što misle i žele

GRADE U VRIJEDNOSTI 75 MILIJUNA KUNA

Lovas prednjači u EU projektima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE POLICAJCI KAD NARASTU

Policajka oduševila djecu na dočeku Mandžukića

2

RAZGOVOR: IVAN BOSANČIĆ, GRADONAČELNIK VINKOVACA

Primarni je cilj zaustaviti iseljavanje, imamo mnogo razloga za optimizam

3

ISKORISTITI PROMIDŽBENE PREDNOSTI

8200 godina povijesti - Vinkovci kao perjanica arheološkog turizma