Tehno
POBOLJŠANA SIGURNOST

Bosch sigurno ažurira automobile bežičnim putem
Objavljeno 22. rujna, 2017.

U budućnosti će vlasnici automobila moći poboljšati sigurnost, inteligenciju i učinkovitost svojih automobila bez ustajanja s kauča, u budućnosti će ažuriranje softvera automobila biti jednostavno kao ažuriranje aplikacija na pametnim telefonima u današnje vrijeme.

Jedan potez na pametnom telefonu bit će dovoljan za automatsko ažuriranje softvera vozila ili preuzimanje novih funkcija izravno s oblaka – bez potrebe za odlaskom u radionicu. “Za nekoliko će godina automatsko ažuriranje softvera biti moguće u svakom novom automobilu”, kaže dr. Markus Heyn, član Boscheva upravnog odbora. “Bežična ažuriranja izrazito su praktična za vozače. Osim toga, Bosch će ta online ažuriranja učiniti sigurnima i brzima”, nastavlja Heyn. Bosch je interno razvio sve značajke potrebne za navedeno bežično ažuriranje. One se sastoje od upravljačkih jedinica i komunikacijske infrastrukture u automobilu do tehnologija šifriranja i Boscheva oblaka za internet-stvari.

Sigurno, brzo i jednostavno – tako funkcioniraju bežična ažuriranja softvera. Pokretanje online sigurnosnih ažuriranja i odabir bilo kojih novih funkcija koje je potrebno preuzeti može se napraviti na vozačevu pametnom telefonu ili sustavu infozabave u automobilu. Te se informacije šalju u oblak koji djeluje kao neka vrsta trgovine za aplikacije, u kojem se nalaze spremna ažuriranja i koji pokreće postupak preuzimanja softvera na vozilo. Podaci se mogu preuzeti u pozadini dok se automobil kreće ili tijekom noći dok je parkiran u garaži. Čim vozilo bude u sigurnom stanju (primjerice, kada se parkira), ažuriranja softvera instalirat će se na odgovarajuće upravljačke jedinice, pri čemu se odmah aktiviraju.

Sigurnost i neometana interakcija elektronike automobila, oblaka i softvera od ključne su važnosti za bežična ažuriranja. Sigurnost podataka osigurana je najnovijim tehnologijama šifriranja razvijenima u Boschevoj podružnici Escrypt. Složena sigurnosna arhitektura s “end-to-end” šifriranjem štiti prijenos podataka od neovlaštenog pristupa. U sučeljima oblaka za automobil sigurni protokoli i filtri djeluju kao vatrozid za obranu od svih pokušaja hakiranja. Da bismo osim sigurnosti bežičnih ažuriranja osigurali i brzinu i pouzdanost, Bosch upotrebljava tehnologije za brzo ažuriranje kao što su delta i mehanizmi komprimiranja. Oni ubrzavaju postupak ažuriranja i smanjuju troškove jer količina podataka za prijenos ostaje malena. Dodatna sigurnosna mjera je i slanje ažuriranja u sekvencama. Ako dođe do problema, postupak ažuriranja može se zaustaviti i prilagoditi. Tehnologija u središtu bežičnih ažuriranja je Boschev Automotive Cloud Suite. Njezini softverski elementi omogućavaju sve funkcije potrebne za bežično ažuriranje – vozačima, proizvođačima automobila te samim vozilima.M.R.

Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

Najčitanije iz rubrike