Tehno
SAVJETUJEMO:

Idealan monitor za radno mjesto
Objavljeno 22. rujna, 2017.
Čak i profesionalnim korisnicima može biti vrlo teško pronaći idealan monitor

MMD, brend licencirani partner Philips monitorsa, upravo zato predstavlja nekoliko smjernica koje će svakom korisniku olakštati pronalazak idealnog profesionalnog monitora.

1. Prva i ključna stavka pri odabiru profesionalnog monitora svakako je da boje koje se prikazuju na ekranu moraju biti što sličnije bojama koje se produciraju na drugim uređajima, poput printera. Upravo je to jedan od glavnih razloga zašto je točan prikaz boja jako važan. Iako zvuči puno, 16,7 milijuna boja koje se uobičajeno prikazuju na standardnim monitorima nije dovoljno za profesionalne grafike i aplikacije za uređivanje fotografija. Dobar monitor za taj posao zahtijeva jednako veliku ljestvicu boja i izvrsnu kalibraciju. Pri kupnji monitora potrebno je upoznati se sa sljedećim uvijetima:

- sRGB prostor boja je minimalan

- Adobe RGB veća je ljestvica od sRGB-a i zapravo je standard u industriji, 90 % (po mogućnosti i više) boja tog prostora.

Još jedan uobičajeni prostor boja je NTSC ljestvica, a 72 % NTSC isto je kao i 99 % sRGB ljestvice boja. Stoga monitor koji reproducira više boja od standardnih 72 % NTSC-a pružit će još življe boje, što sličnije prirodnim i stvarnim bojama. Većina novijih Philips monitora, na primjer, opremljena je tehnologijama koje omogućuju reprodukciju boja između 85 % NTSC (122,9 % sRGB) i 104 % NTSC (130 % sRGB).

2. Drugo na što treba obratiti pozornost pri kupnji profesionalnog monitora su veličina monitora i format zaslona.

Kako bismo imali dobar pregled sadržaja na ekranu, za usporedbu ili multitasking, veći zaslon jedini je dobar odabir. Svaki monitor ispod 27 inča veličine ne može pružiti prostran zaslon koji fotografi ili grafički dizajneri trebaju. Idealna veličina koja pruža dovoljno prostora na ekranu za kvalitetan posao je 32-inča, ili čak 40 inča.

Na format zaslona također treba pripaziti. Monitori širokih zaslona danas su postali strandard, i stoga puno više dizajnera traži upravo 16:9 format, koji pruža ne samo dovoljno mjesta u širini monitora nego i dovoljno prostora u visini monitora, za razliku od 21:9 formata. To znači da je potrebno znatno manje pomicanja očiju i vrata kako bi se dobio odlčan pregled, ali i proporcionalno odgovara standardnim veličinama ispisanog sadržaja.

3. Izbor prave rezolucije monitora manje je jasan i treba ju uzeti u obzir zajedno s veličinom monitora. Korisnici često postavljaju pitanja je li Full HD rezolucija dovoljna ili bi trebali u obzir uzeti Quad HD ili čak 4K rezoluciju. Odgovor je jednostavan. QHD monitori imaju rezoluciju od 2560 x 1440 piksela, za razliku od 1920 x 1080 piksela Full HD rezolucije. Što je veći monitor, mora biti veća i rezolucija. S obzirom na to da profesionalni fotografi i dizajneri često traže veličine monitora od 27 inča i više, ima smisla da onda traže i veće rezolucije. Međutim, ako planirate još veći monitor, trebate uzeti u obzir 4K monitor, koji danas postaju sve popularniji. Ti monitori omogućuju još veću rezoluciju, od 3840 x 2160 piksela, što ih čini idealnim za dobivanje finih detalja pri zumiranju. Što je više piksela upakirano u kvadratni inč na ekranu, individualni pikseli ostaju neprimjetni čak i pri većem zumiranju. Svatko tko želi raditi s podijeljenim ekranom trebao bi odabrati 40-inčni monitor sa superfinom rezolucijom kao idealan izbor za svoj posao.

4. Tehnologije panela idealne za posao grafičkog dizajna su VA (vertical alignment) i IPS (in-plane switching) tehnologije. Obje nude slične, ekstraširoke kutove gledanja, od 178 stupnjeva, koji omogućuju da se sadržaj na monitoru vidi jednako dobro iz bilo kojeg kuta. No razlika je u točnosti prikaza boja i dosljedne svjetline, koje su nešto bolje kod IPS panela. Međutim, u većini novijih monitora s VA panelom to se nadoknađuje posebnim tehnologijama za poboljšanje boja poput Ultra Wide-Color tehnologije u Philipsovim modelima. VA paneli omogućuju prikazivanje boljih crnih boja i bolji kontrast od IPS panela i imaju tendenciju manje potrošnje energije.

5. Ravan ili zakrivljeni monitor? Ta odluka ostaje na individualnim preferencijama. Najnoviji zakrivljeni monitori zaokružuju vidno polje korisnika i tako omogućuju još bolji fokus na ono što korisnici trenutno rade, što je jako važno u užurbanim uredskim okruženjima. Zakrivljeni monitor osim toga stvara i veći osjećaj dubine s minimalnim iskrivljenjem slike. Međutim, neki korisnici preferiraju ravne monitore, posebice pri kreiranju sadržaja koji ne podržavaju ni minimalno iskrivljenje slike. Ovisno o tipu radnog stola, i naravno o budžetu, idealan bi izbor bio čak postaviti dva monitora jedan pokraj drugoga, jedan ravan, a jedan zakrivljeni.

Osim navedenoga, što je svakako najvažnije pri odabiru idealnog monitora za rad, treba pripaziti i na dodatne značajke poput ergonomskih mogućnosti porilagođavanja monitora ili dobrih mogućnosti povezivanja. Sve značajke igraju veliku ulogu u odabiru monitora koji bi trebao pomoći svakom profesionalnom korisniku da bude što produktivniji tijekom radnog dana.

Marin REŽIĆ
Najčitanije iz rubrike