TvObzor
PICKBOX: SERIJA "POVRH JEZERA: KINESKINJA"

Uznemirujuća serija slavne redateljice Jane Campion
Objavljeno 22. rujna, 2017.
Prva sezona uznemirila je duhove, gledatelji su se napokon uvjerili u neizmjerni talent glumice Elisabeth Moss, a sada se vraca pojacana dvama velikim glumackim imenima: Nicole Kidman i Gwendoline Christie

Prošle su četiri godine otkad je kriminalistička drama redateljice Jane Campion “Povrh jezera”(Top of the Lake) osvojila svjetski auditorij svojom pomalo uznemirujućom pričom o nestaloj djevojčici iz novozelandske zabiti. Serija je uznemirila duhove, gledatelji su se napokon uvjerili u neizmjerni talent glumice Elisabeth Moss (Momci s Madisona, Sluškinjina priča), a sada se vraća pojačana dvama velikim glumačkim imenima: Nicole Kidman i Gwendoline Christie (popularna Brienne of Tarth iz Igre prijestolja). Obje sezone ove BBC-jeve drame možete gledati u domaćoj streaming videoteci Pickbox od 18. rujna.

Neprepoznatljiva Nicole Kidman

Nakon četiri godine stanke i iznimno uspješne prve sezone, na male se ekrane u velikom sjaju vratila kriminalistička drama “Povrh jezera: Kineskinja” (Top of the Lake: China Girl). Osim intrigantne priče druga sezona donosi i jedno zvjezdano pojačanje. Oskarovka Nicole Kidman seriji se pridružila kao Julia, adoptivna majka djevojčice Mary koja je biološka kći detektivke Rachel Griffin. Uloga je napisana posebno za Nicole Kidman, a jednu od najljepših žena svijeta u novoj ulozi možete vidjeti bez šminke i zlatnih uvojaka. Sjedokosoj i pjegavoj Kidman koja utjelovljuje neurotičnu posvojiteljicu i tek outanu lezbijku uloga nevjerojatno pristaje jer prikazuje njezin talent u najsirovijem izdanju.

“Jane mi je rekla: 'Želim da igraš ovaj lik. To je uloga u kojoj ćeš najviše zasjati'”, otkrila je Kidman o tome kako je dobila ulogu.

Iako su gledatelji nedavno imali priliku gledati Kidman u Oscarom nagrađenom filmu “Lav” (Lion), u kojem također glumi adoptivnu majku malenog indijskog dječaka, ovo je dijametralno suprotna uloga, koja hrabro stupa na mračni teritorij ljudske psihe. Kompleksnost ove uloge najviše se podudara s njezinom hvaljenom izvedbom u “Malim lažima”(Big Little Lies), za koju je bila nominirana za nagradu Emmy.

Druga suradnja Kidman i Campion

Zanimljivo je napomenuti da je “Povrh jezera” jedina serija uz “Twin Peaks” koja je imala svoju specijalnu premijeru na Filmskom festivalu u Cannesu, no i to da su dvije megatalentirane žene – Campion i Kidman – već surađivale. Godine 1996. Jane Campion režirala je film “Portret dame” prema romanu Henryja Jamesa, a Kidman je uz Johna Malkovicha utjelovila glavnu ulogu, onu Isabel Archer.

No dvije žene vrlo su bliske i u privatnom životu, jer je Kidman kuma Campioninoj kćeri Alice Englert, koja u “Povrh jezera” glumi Kidmaninu posvojenu kćer Mary. Možda vam se ovo čini kao začarani krug privatnih i poslovnih prijateljstava i suradnji, ali lijepo je vidjeti darovitu ženu poput Nicole Kidman u izazovnim ulogama gdje fokus nije na izgledu, nego na dubinskoj psihološkoj karakterizaciji likova.

Nove epizode Zlatnim globusom nagrađene serije možete pratiti na Pickboxu od 18. rujna. (N.K.)

 
PRVA SEZONA

Prva sezona “Povrh jezera” počinje misterijem - dvanaestogodišnja djevojčica do grla ulazi u ledeno jezero na Južnom otoku Novog Zelanda. Riječ je o Tui Mitcham, kćeri mjesnog narkobosa Matta Mitchama i njegove treće žene, konobarice s Tajlanda. Saznaje se da je djevojčica u petom mjesecu trudnoće, no odbija otkriti tko je otac djeteta. Nakon toga gubi joj se svaki trag. Robin Griffin je poletna, ali neiskusna detektivka koja dobiva poziv da istraži Tuin slučaj. Kako raste njezina opsjednutost potragom i broj mještana koje ispituje, tako počinje shvaćati da joj je pronaći Tui jednako važno kao i pronaći samu sebe, sebe koju dobro skriva od očiju javnosti. Tuina priča je u Robinin život vratila dva muškarca iz prošlosti. Johnno, sin Matta Mitchama, njezin je bivši dečko i nekadašnji kriminalac koji je u tajlandskom zatvoru odslužio kaznu za posjedovanje droge. Al Parker je njezin kolega i mentor koji njezinu obitelj poznaje dugo. Kako Robin doznaje sve više o Tui, tako otkriva i tajne iz svoje prošlosti, zbog kojih joj se život počinje raspadati.

Možda ste propustili...