TvObzor
HRT: NOVA DOKUMENTARNA SERIJA

Priča o Bogu s Morganom Freemanom
Objavljeno 22. rujna, 2017.

U ovoj veličanstvenoj novoj dokumentarnoj seriji istražujemo kako je religija oblikovala svjetsku povijest te kako i dalje oblikuje živote svih nas do danas bez obzira na našu vjeru ili, možda, nedostatak vjere. Dobitnik Oscara za glumu Morgan Freeman putuje na neka od najsvetijih mjesta na svijetu - od piramida u Gizi do Budina drveta boa i majanskih ruševina te Zlatne kupole u Jeruzalemu. Susreće se s pripadnicima svih vjera i razgovara s vjerskim vođama, znanstvenicima, povjesničarima i arheolozima u želji da shvati kako se religija razvijala i prilagođavala promjenama u našem društvu te kako je religija utjecala na evoluciju našeg društva. Morgan Freeman traži odgovore na pitanja koja nas intrigiraju, užasavaju i nadahnjuju još od pamtivijeka, uključujući i pitanje o stvaranju svemira i vjerovanje da će naš svijet završiti apokalipsom.

“Priča o Bogu s Morganom Freemanom” sažima tisućljeća povijesti, arheologije i teologije. No u njoj Morgan Freeman kreće i na osobno putovanje kako bi u razgovoru sa šamanima, svećenicima, imamima i vjernicima otkrio što Bog znači ljudima na Zemlji i pokazao da su, unatoč očitim razlikama, naša vjerovanja sličnija nego što mislimo. Producenti serije su Morgan Freeman, Lori McCreary i James Younger.

U prvoj epizodi dokumentarne serije “Priča o Bogu s Morganom Freemanom” pokušavamo shvatiti čovjekovu opsesiju zagrobnim životom. Što nam se događa kad umremo? Kamo idemo? Nastavljamo li živjeti na neki način i poslije smrti? Morgan Freeman razgovara s Davidom Bennettom, čovjekom koji je umro i ponovno oživio; Samom Parnijom, liječnikom koji je uvjeren da nešto ostaje nakon što naše fizičko tijelo umre; arheologinjom Jodi Magness, koja otkriva kako je smrt jednog čovjeka podarila čovječanstvu vječni život; svamijem Varishthanandom, redovnikom koji pojašnjava Morganu hinduističko vjerovanje u reinkarnaciju; znanstvenikom Enriqueom Rodriguezom Alegrijom koji povezuje ljudska žrtvovanja drevnih Azteka s današnjom proslavom Dana mrtvih; egiptologinjom Salimom Ikram koja nam otkriva najstarije poznato vjerovanje u zagrobni život u tisućljećima starim grobnicama u piramidama i Marthine Rothblatt koja je učitala sjećanja i svijest svoje supruge u robota po imenu BINA 48 kako bi postigla digitalnu besmrtnost. (N.K.)

 
Možda ste propustili...

SVJETSKA PREMIJERA NOVOG FILMA BOBE JELČIĆA NA 24. SARAJEVO FILM FESTIVALU

Sam samcat - razvod braka kao administrativna činjenica

NATIONAL GEOGRAPHIC

Japan: Izmedu tla i neba

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana