Novosti
ELEMENTARNE NEPOGODE

Nema dovoljno novca za nadoknadu šteta
Objavljeno 21. rujna, 2017.

Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda zaključilo je u srijedu da 20 milijuna kuna osiguranih u državnom proračunu za nadoknadu šteta nikako nije dostatno za pokrivanje dosad prijavljenih 2,3 milijarde kuna šteta, te će zato zatražiti od Vlade povećanje proračuna za tu namjenu, pri čemu također apelira na građane da osiguravaju svoju imovinu.

Od 1. siječnja do 18. rujna 2017. u registar šteta od elementarnih nepogoda prijavljeno je 2,3 milijarde kuna šteta, a štete su prijavile sve županije osim Istarske, kazao je predsjednik povjerenstva Josip Križanić (HDZ) uz napomenu da ti podaci ne uključuju štete nastale od nedavnih poplava u Zadarskoj županiji. S obzirom na veliki broj prijavljenih šteta, potrebno je zato utvrditi koje štete će imati prioritet, rekao je Križanić, napomenuvši da pri tome treba uzeti u obzir i mogućnost namirenja šteta u poljoprivredi iz europskog Programa za ruralni razvoj, ali i iz proračuna nadležnih ministarstava.

Do 18. rujna štete od olujnog orkanskog vjetra prijavljene su u iznosu od 26 milijuna kuna, od požara u iznosu od 498 milijuna kuna, od poplava 23 milijuna kuna, od suša 960 tisuća kuna, od tuče 171 milijun kuna, a od mraza 692 milijuna kuna, nabrojio je. Povjerenstvo je stoga zaključilo da će od nadležnih ministarstava zatražiti da u roku od mjesec dana dostave prijedloge modela prema kojima bi se ublažile štete nastale ove godine, a od Vlade da razmotri povećanje sredstava za nadoknadu šteta od elementarnih nepogoda.

“Nemoguće je osigurati taj iznos u državnom proračunu. Na koji način ćemo utvrditi prioritete jer brojke su jasne i konkretne”, zapitao je Marko Vešligaj (SDP).

Anka Mrak Taritaš (GLAS) drži da što prije treba početi izradu novog Zakona o elementarnim nepogodama kako bi se regulirala metodologija prijava i nadoknade šteta. “Glavnina od dostupnih 20 milijuna bit će vezano uz poljoprivredu, i zato poruka građanima mora biti da osiguravaju svoju imovinu”, poručila je. I ostali članovi povjerenstva složili su se da treba poticati građane da osiguravaju nekretnine, OPG-ove, poljoprivredne površine... H

Zdravko Marić

ministar financija

PRONAĆI ĆEMO DODATNA SREDSTVA

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako će se pronaći dodatna sredstva za odštete. “U samom proračunu u smislu pozicije elementarne nepogode i štete je samo 20-ak milijuna kuna, ali kao što je bilo u praksi proteklih godina, tako ćemo i ove godine pronaći načine kako ćemo osigurati dostatna sredstva”, kazao je ministar.

Prošla opasnost na poplavljenom području Ogulina

Na poplavljenom ogulinskom području prošla je opasnost, a Stožer civilne zaštite je raspušten, zaključeno je u srijedu na sastanku Stožera, te je istaknuto da su sve službe u proteklih nekoliko dana profesionalno odradile posao u obrani od poplava, a pripadnici Hrvatske kopnene vojske (HKoV) OS RH koji su bili angažirani, vraćaju se u svoje matične postrojbe. Iz kriznog Stožera su naveli da je zbog obrane od poplava u proteklih nekoliko dana napunjeno 7500 vreća pijeska, od čega je 5500 otpremljeno stanovnicima Ogulina i za zaštitu ključnih objekata i infrastrukture.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike