Ekonomija
ŠIRENJE I NOVI MODEL VOZILA

Rimac Automobilima 30 milijuna eura iz Kine
Objavljeno 21. rujna, 2017.

Tvrtka Rimac Automobili nadomak je dobivanja 50 milijuna eura koji će joj omogućiti proširenje i razvoj novog modela električnog vozila za tržište. Kompanija koja opskrbljuje globalne tvrtke tehnologijom za električna vozila i automobilskim komponentama, razmatra ponude za financiranje nakon što je ovoga mjeseca dobila 30 milijuna eura od Camel grupe, sa sjedištem u Šangaju, kazao je direktor tvrtke Mate Rimac.

Camelova investicija Rimcu će omogućiti i ulazak u Kinu, uz osiguravanje kapitala za proizvodnju baterija i pogonskog sustava, rekao je Rimac. Prema njegovim riječima, dovršavaju se planovi o gradnji osam modela električnog vozila Concept One od 2013. za koje tvrtka ističe da mogu doseći brzinu od 355 kilometara na sat, a brzinu od 100 kilometara na sat postižu u roku kraćem od tri sekunde. “Imamo mnogo interesa od investitora, no to je iznos kapitala koji trebamo. Znamo točno što želimo učiniti u iduće tri godine i to želimo napraviti pod svojim uvjetima”, rekao je Rimac za Bloomberg. Kompanija koja izrađuje komponente i dizajn za klijente poput Aston Martin Lagondu i Koenigsegg Automotive, utrostručila je svoju vrijednost od 2014. i sada se procjenjuje da vrijedi više od 200 milijuna eura. Kompanija se fokusira na tržište luksuznih vozila, a prosječna cijena njegovog Concept Onea je milijun eura. U potrazi za kapitalom Rimac isključuje prodaju kompanije koju je počeo u svojoj garaži 2009. godine. Tvornica u Svetoj Nedjelji ima otprilike 250 zaposlenika, a uz Concept One također radi i električne bicikle Greyp Bikes koji mogu prijeći 240 kilometara sa samo jednim punjenjem. H

PUT DO SAMOVOZEĆEG AUTOMOBILA

S novim kapitalom Rimac planira preseljenje na veću lokaciju i više nego udvostručiti broj zaposlenika.

“Oduvijek sam uvjeren u to da su električna vozila budućnost. Sada se to čini očitim, no kad sam započinjao, mnogi ljudi govorili su mi da sam lud”, kazao je Rimac. Novi model označit će korak prema razvoju samovozećeg automobila. Kompanija planira proizvesti otprilike 200 komada tog novog modela te očekuje da će ga prezentirati na međunarodnom Motor Showu u Ženevi, u ožujku iduće godine.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana