Osijek
IZVOĐAČI RADOVA “NA POPRAVNOM”

Kanalizacijske cijevi u Ernestinovu i Laslovu nestručno postavljene
Objavljeno 21. rujna, 2017.

“Dvaput mjeri - jednom sijeci”, kaže stara narodna mudrost, ali očito tako nije bilo s dijelovima kanalizacijskih cijevi u Ernestinovu i Laslovu. Nakon što su cijevi postavljene i zatrpane na pojedinim dionicama, poslije kontrole uređajima Vodovoda Osijek moraju se ponovno otkopati kako bi se napravio projektirani pad.

Što je razlog da se isti posao obavlja dva puta pojasnila je općinska načelnica Marijana Junušić.

- Općina Ernestinovo prenijela je investicijska prava na Vodovod Osijek, a posao je, da ga zajednički odradi svaki za svoj segment, dobila grupa ponuđača od šest tvrtki. Ne bih ja nikoga prozivala, a korekcije će se napraviti kako bi se dobila uporabna dozvola. Podsjetit ću da je vrijednost investicije 22 milijuna kuna. Inače, prilikom tehničkog pregleda utvrđeni su određeni nedostatci pri izvođenju padova i visina položenih cijevi. Trenutačno se otklanjaju ti nedostatci. Većina radova je u Ernestinovu, nešto manje u Laslovu, a izvođačima radova treba otprilike 40 dana da otklone nedostatke. Nakon toga slijedi ponovni tehnički pregled kako bi se utvrdilo da je sve provedeno u skladu s propisima i građevinskom strukom. Nakon toga slijedi ishođenje uporabne dozvole, što traje još mjesec dana, pa se nakon toga može krenuti s priključcima. U ovoj prvoj fazi gradnje kanalizacije moći će se priključiti 512 kućanstava. No, kako je sustav izuzetno kompliciran i zatvoren, potrebno je da se bar pola, odnosno 250 korisnika priključi da bi mogao funkcionirati bez nekih poteškoća. Iste cijevi se upotrebljavaju, dakle sada se one otkopavaju i iste te cijevi postavljaju na potrebne nagibe i visine natrag u prokope. To rade isti izvođači, koji su do tog stanja doveli, i to na vlastiti trošak - kaže načelnica Junušić, napominjući da će Vodovod ponovno snimiti kamerama je li sve napravljeno kako treba.

Junušić dodaje kako je teren na nekim dijelovima zahtjevan i nisu jednostavni radovi, pa pritom dolazi do poteškoća. No, napominje, bitno je da se greške otklanjaju.

- Još jednom napominjem da ne bih prozivala tko je kriv, a i jako mi je drago što Vodovod 'tiska' da se posao napravi jer je cilj da se sustav stavi građanima na korištenje s obzirom na to da doista imaju problema sa septičkim jamama i visokim vodostajem, a te su jame još od prije rata. Vodovod Osijek doista poduzima sve moguće aktivnosti da bi sustav što prije stavio u upotrebu - kaže Junušić.

Ona dodaje da su joj dali informaciju da bi priključivanje moglo početi prije kraja godine. “Premda je trebalo prije otkloniti te nedostatke, početkom proljeća, nažalost, krenuli su s tim poslom prošli mjesec na zahtjev Vodovoda, koji je konstatno vršio pritisak na izvođača”, kaže načelnica Marijana Junušić. D. Pejić

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike