Regija
MILIJUNSKI DUG ZA ZEMLJU

Belje općinama: Dio duga za zakup plaćamo uskoro
Objavljeno 21. rujna, 2017.
Od donošenja lex Agrokora plaćanje ide normalno, ali je dug koji je dospio krajem prosinca prošle godine ostao

KNEŽEVI VINOGRADI - Jedan od većih problema koji muče neke baranjske jedinice lokalne samouprave beljski je dug za zakup poljoprivrednog zemljišta, kao i cijena zakupa po hektaru obradive površine koja je za Belje višestruko manja nego za individualne proizvođače. Općini Kneževi Vinogradi, primjerice, Belje u ovom trenutku duguje 1,2 milijuna kuna.

Udar na općine

- Riječ je o dugu koji je na naplatu dospio krajem prosinca prošle godine. Dugovanje je, doduše, bilo veće, ali je 500.000 kuna plaćeno. Od donošenja lex Agrokora plaćanje ide normalno, ali je prošlogodišnji dug ostao - kaže načelnik Općine Kneževi Vinogradi, Vedran Kramarić, naglašavajući kako nema informacija kada će im, i hoće li uopće, dug biti plaćen. Odgovor na to pitanje, kaže, nije dobio ni od čelnih ljudi Belja, ni od potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Tvrdi kako je riječ o izravnom udaru na njegovu općinu koja živi za poljoprivredu i od nje.

- Od zemlje godišnje uprihodimo 3,5 milijuna kuna, što je više od trećine naših prihoda pa nije potrebno isticati koliko nam poljoprivreda znači - naglašava Kramarić, dodajući kako je problem i u cijeni zakupa koje Belje plaća za poljoprivredno zemljište. Cijena je, naime, daleko ispod tržišne.

Poljoprivrednici i OPG-ovi izdvajaju između 1300 i 1500 kuna po hektaru, dok Belje za istu površinu plaća 300-tinjak kuna. Kada se zna da Belje na području općine Kneževi Vinogradi obrađuje približno 6500 hektara zemlje, nije teško izračunati koliko bi, da je cijena zakupa viša, godišnje novca sjelo u općinsku blagajnu.

- Ovih dana očekuje se izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Na sugestiju ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, poslali smo dopis sa svim problemima koji nas tište i prijedlozima za njihovo rješavanje. Predložili smo oslobađanje sredstava uprihođenih od zakupa zemljišta, budući da su ona namjenska i možemo ih utrošiti samo na stvari vezane uz poljoprivredu, što je nemoguće svake godine - tvrdi Kramarić, nastavljajući kako je jedan od prijedloga bio i revalorizacija cijene zakupa koja bi, prema njihovu mišljenju, trebala biti tržišna i ista za sve. Očekuje da neki od prijedloga pristiglih iz njegove općine budu uvršteni u izmjene Zakona.

Za zakup poljoprivrednog zemljišta Belje duguje i Općini Petlovac, gdje obrađuje približno 2000 hektara zemlje.

U dva dijela

- Belje nam duguje 1,1 milijun kuna. Slali smo požurnice i zamolbe, ali je sve ostalo samo na tome - kaže općinski načelnik Milan Knežević, dodajući kako ima informacije da će vjerovnicima poput njegove općine biti predložena izvansudska nagodba - plaćanje 60 posto od ukupnog duga, čime bi, ako ne može drukčije, bio zadovoljan. I on se zauzima za izjednačavanje cijene zakupa te također predlaže da ona bude tržišna.

- Pojedini poljoprivredni proizvođači u našoj općini zakup zemljišta plaćaju i po 1600 kuna po hektaru, dok je iznos koji plaća Belje četiri puta manji. Mislim da to nije u redu - podvlači Knežević.

Treba reći i da su neke baranjske općine, poput Draža, Darde i Čeminca, na vrijeme uspjele naplatiti dugove od Belja.

“Belje svoje nove obveze, pa tako i one nastale po osnovi zakupa, redovito podmiruje i nema dospjelih obaveza. Nažalost, zbog problema s likvidnošću početkom godine Belje nije podmirilo u cijelosti svoje obveze po osnovi zakupa i koncesija za poljoprivredno zemljište. Riječ je o starim dugovanjima koja su nastala prije 10. travnja i prije stupanja na snagu Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku i ona će se rješavati kao i sva druga stara dugovanja. Ono što možemo kazati jest da će se plaćanje dijela starog duga po osnovi zakupa i koncesija za poljoprivredno zemljište izvršiti uskoro (iz osiguranih sredstava iz poola B), a preostali dio obveze podmiriti u skladu s nagodbom u postupku izvanredne uprave”, odgovorili su na naš upit iz Belja.

Ivica GETTO
CIJENE ZAKUPA ODREDILA POREZNA UPRAVA

Na upit zbog čega je tako velika razlika u cijeni zakupa poljoprivrednog zemljišta i individualnih proizvođača, Kramarić odgovara kako je takve cijene još 2003. godine odredila Porezna uprava. “Naše je Općinsko vijeće, sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, donijelo samo program, dok je cijenu diktirala Porezna uprava”, kaže Kramarić, dodajući da je Belje koristilo odredbu prema kojoj je prednost prilikom zakupa imao onaj koji je zemljište obrađivao.

1300 - 1500

kuna po hektaru izdvajaju poljoprivrednici u Kneževim Vinogradima, a Belje 300-tinjak kuna

Nečelnici općina zauzimaju se za izjednačavanje cijene zakupa koja bi trebala biti tržišna

Možda ste propustili...

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike