Regija
I U VUKOVARU

Nextbike sustav javnih bicikala
Objavljeno 21. rujna, 2017.

VUKOVAR - Vukovar je postao petnaesti grad u Hrvatskoj koji je uveo Nextbike sustav javnih bicikala. Ovaj najzdraviji i cjenovno najpovoljniji oblik javnog gradskog prijevoza u skladu je s direktivama EU-a te vizijom i planovima Vukovara vezanim uz održivi razvoj.

- Upravni odjel za kulturu i turizam Vukovara prepoznao je važnost ovog projekta te je pročelnica Marina Sekulić aplicirala projekt na natječaj Hrvatske turističke zajednice i povukla sredstva u vrijednosti od 50.000 kuna, a cijeli projekt je 167.000 kuna. Moram reći da smo uložili mnogo sredstava za razvoj biciklističke mreže i da će vrlo brzo Vukovar u potpunosti biti pokriven biciklističkim stazama s prekrasnim krajobrazima uz Dunav - rekao je gradonačelnik Ivan Penava.

Krešimir Dvorski, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala, ukratko je predstavio projekt.

- Nextbike sustav javnih bicikala trenutačno je u 15 gradova, a planiramo ga do kraja godine postaviti u još pet gradova. Članarina iznosi 79 kuna godišnje, registrirate se na www.nextbike.hr i tih 79 kuna kasnije koristite kao kredit za najam bicikala, pri čemu je svaki dan prvih 30 minuta gratis, a nakon toga vam se zaračunava osam kuna po satu i to ne ekstra, nego se početni kredit od 79 kuna troši - rekao je Dvorski.

Prema riječima Angelike Brnada, direktorice Održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša u Ini – Industriji nafte, generalnog pokrovitelja projekta, ovakav projekt ima utjecaj na više dimenzija osim samog utjecaja na zdravlje ljudi koji voze.

- U ovom projektu vidimo potencijal i posebno smo radosni da smo se kao INA pridružili našem partneru baš na području grada Vukovara - rekla je Brnada.

Jedna od postaja je i u Borovom naselju, što je pozdravila Martina Tomljenović iz tvrtke Borovo, te je istaknula kako će ovaj projekt pridonijeti turističkoj ponudi.

- Naša je želja da se bicikli voze u startasicama, a da ih ponesu iz Vukovara kao neizostavni i izvorni vukovarski suvenir - rekla je Tomljenović.

Na kraju predstavljanja uslijedila je kratka revijalna vožnja do Borovog naselja.M.Kokaj

Deset bicikala na dvije postaje

Pročelnica Marina Sekulić istaknula je kako u prvoj fazi ima deset bicikala na dvije postaje, jedna je u središtu Vukovara, a druga kod plivališta u Borovom naselju, a kako je rekla, očekuje se veliki broj korisnika koji će ovim biciklima moći razgledati grad na Dunavu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike