Kultura
OSJEČKI OGRANAK MATICE HRVATSKE

Dvobroj Književne revije sa središnjom temom “Ostanak”
Objavljeno 21. rujna, 2017.

Osječki ogranak Matice hrvatske predstavio je 19. rujna dvobroj Književne revije sa središnjom temom Ostanak. Taj “ostanak” posljednjih se godina često tematizira u raznim medijima, ali i u kafićima, frizerskim salonima, na tržnici i ulici. Glavni urednik Ivan Trojan pokušao je preko članka kolegica, profesorice Lucije Ljubić i diplomirane kulturologinje Doris Pavlović, na jedan znanstveni način, uz bilježenje podataka, shvatiti o čemu je tu riječ kako bi mogao pravilno govoriti o problemu koji je osobito prisutan u našoj regiji.

- Uz problem ostanka, čitatelji u dvobroju revije mogu naći ono najbolje iz hrvatske književne produkcije - prozne i poetske priloge, eseje, književne kritike. Spomenuo bih i to da, uz temu ostanka, odnosno članak koji tematizira migracije, najbolje ide uvodno slovo Stjepana Damjanovića, predsjednika središnjice Matice hrvatske, koji ni jednog trenutka ne bježi u nekakvu depresiju i apatiju. Ovaj broj književne revije pokušava reći “STOP” koji je vizualno istaknut na naslovnici - rekao nam je Trojan. Istaknuo je da već treći put surađuju s Odjelom za kulturologiju osječkog Sveučilišta, i to je suradnja koja potvrđuje njegovo stajalište kako Književna revija mora biti otvorena ne samo svim umjetnostima nego i institucijama koje se vezuju uz Sveučilište.

- Ideja se ponajprije rodila zato što je tema bliska svima nama, pogotovo ovdje u Slavoniji, jer svatko ima nekog svoga tko je otišao u Dublin ili u Irsku, ili bar znamo nekoga komu je netko otišao. Trend je rapidno porastao ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, tako da u četiri puta manje razdoblja imamo četiri puta više iseljenih - istaknula je Pavlović.

- Tema je aktualna i jedna je od onih o kojoj najčešće razgovaraju i stručnjaci opće prakse. Potkradaju se i kojekakve katastrofične prosudbe, međutim, nema mjesta nekom defetizmu i katastrofičnosti. Sve to trebalo bi popisati, istražiti i vidjeti što se zapravo događa i na koji to način možemo tumačiti, jer nije važno samo pribaviti podatke. Važno ih je protumačiti, interpretirati, vidjeti ih u svjetlu aktualnih teorija kojima danas raspolažu stručnjaci i koji se bave ne samo demografskom politikom nego i općenito kulturalnom teorijom, pitanjem globalizacije, formiranja identiteta i slično - naglasila je Ljubić. Glavni urednik Ivan Trojan rekao nam je da je novo izdanje već u pripremi. “Vraćamo se suradnji s mađarskom suvremenom književnosti, pripremamo jedan broj koji će donijeti priloge o onom najboljem o čemu se u Mađarskoj trenutno piše, a vezano je uz kratku prozu.” A.Andrejek

Ivan Trojan

glavni urednik Revije

Uz problem ostanka, čitatelji u dvobroju revije mogu naći ono najbolje iz hrvatske književne produkcije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike