Kultura
MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Danas otvorenje izložbe djela Stjepana Gračana
Objavljeno 21. rujna, 2017.
To su najvažnija djela umjetnika u svim razdobljima njegova stvaralaštva

Umjetnost Stjepana Gračana vidimo, osjećamo i razumijemo kao dugi vremenski niz pojedinačnih kiparskih ostvarenja fokusiranih na mračne dijelove ljudskog opstanka i civilizacije koja svojom mašinerijom skokovito napreduje, drobi i prerađuje sve čega se dotakne, napisao je Zdenko Rus u predgovoru kataloga velike retrospektivne izložbe akademskog kipara Stjepana Gračana, koja se u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti otvara u četvrtak, 21. rujna, u 19 sati.

Izložba će biti postavljena do 25. studenoga 2017. godine. Izložba predstavlja prijenos, u reduciranom obliku, retrospektivne izložbe Stjepana Gračana u Gliptoteci HAZU u Zagrebu 2016. godine, autora Zdenka Rusa. Izbor djela za osječku izložbu napravio je mr. sc. Daniel Zec, viši kustos MLU-a, koji je ujedno i kustos i autor postava osječke retrospektive.

- Izložba obuhvaća veliki umjetnikov opus, od samih početaka do danas, uključujući sve periode njegova stvaralaštva i prezentirajući gotovo sva njegova najvažnija djela. U kronološkom rasponu, izložbu čini izbor djela od ranih radova iz 1960-ih, preko radova nastalih u vrijeme umjetnikova djelovanja u Likovnoj grupi Biafra (1970. - 1978.) te nakon Biafre, sve do najrecentnijih djela, ostvarenih na početku novoga milenija - ističe mr. sc. Daniel Zec.

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. U povodu ovogodišnje retrospektivne izložbe u Osijeku, Stjepan Gračan Muzeju likovnih umjetnosti poklonio je još jedan svoj rad, koji je uključen u samu izložbu.

- Riječ je o djelu “Biste” iz 2002. godine, seriji od devet različitih skulptura koje tvore jednu cjelinu. Ulaskom ovog novog, recentnijeg djela Stjepana Gračana u Muzejski fundus, pregled umjetnikova stvaralaštva u Zbirci kiparstva Muzeja likovnih umjetnosti postaje potpuniji i na neki način zaokružen - istaknuo je mr. sc. Daniel Zec. Podsjetimo, posljednja Gračanova osječka izložba bila je izložba Kolaži 1962. – 1966. / 1972. u Muzeju likovnih umjetnosti 2014. godine, kada je tom prigodom održana i promocija monografije “Stjepan Gračan” autora Zdenka Rusa. Prigodom izložbe i predstavljanja monografije, umjetnik je Muzeju likovnih umjetnosti poklonio skulpturu Bez naziva XL iz 1981. Riječ je o djelu nastalom nakon razdoblja Gračanova djelovanja u Likovnoj grupi Biafra, u kojoj je bio jedan od glavnih protagonista.

- Stjepan Gračan ostvario je neka od najsnažnijih kiparskih djela pobunjene, revoltirane, ljudski angažirane umjetničke svijesti, otjelovljene u krajnje uznemirujućim, masakriranim figurama ubojite, ekstremne poetike apsolutnog ekspresionizma - istaknuo je Zdenko Rus, dodavši kako je stoga ovaj umjetnik jedan od najmarkantnijih autora hrvatskog kiparstva 20. stoljeća.

Stjepan Gračan u Osijeku je završio osnovnu školu i gimnaziju, a svoju prvu samostalnu izložbu skulptura imao je u osječkoj Galeriji mladih. Bilo je to 1962. godine, u vrijeme njegova studija povijesti umjetnosti i psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, godinu dana prije no što je upisao Akademiju likovnih umjetnosti. U Osijeku je Gračan imao najviše samostalnih izložbi, ukupno deset. Tijekom razdoblja 1969. – 1971. godine bio je stalni likovni kritičar Glasa Slavonije. Godine 1974. u Osijeku je realizirao spomenik Augustu Cesarcu, danas poznat pod nazivom “Šetač”. U Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku 1977. godine priredio je samostalnu izložbu skulptura. U Osijeku ponovno priređuje samostalnu izložbu 1983. godine, izloživši djela u dvorištu Galerije likovnih umjetnosti. Stjepan Gračan jedan je od inicijatora osnivanja Umjetničke akademije u Osijeku, 2004. godine. Ondje je početkom nove akademske godine (2005.) imenovan voditeljem Studija likovne kulture. Zbog sve većih nastavnih obaveza na Akademiji u Zagrebu, rad na Umjetničkoj akademiji u Osijeku napustio je nakon dvije godine. U osječkoj galeriji “Waldinger” 2000. godine održana je Gračanova samostalna izložba skulptura Poslije svega II, a 2003. godine u predvorju osječkog HNK priređena mu je samostalna izložba u povodu četrdesetgodišnjice njegova javnog likovnog djelovanja. Početkom svibnja 2006. priredio je u osječkoj galeriji “Kazamat” samostalnu izložbu skulptura pod nazivom Sjećanje na Bélu Hamvasa. J.Pejaković

Iz predgovora Zdenka Rusa u katalogu izložbe

Od kraja šezdesetih godina prošloga stoljeća do danas Gračan opsesivno širi i produbljuje prostor traumatskog djelovanja koje skulpture isporučuju gledatelju zgroženom njihovom ružnoćom i odbojnošću zbunjujući i one profesionalno upućene u situaciju moderne i suvremene umjetnosti koja je još od vremena dadaizma izbacila iz prostora i funkcije umjetničkog djela bilo kakvu vrstu ugode, lijepog, ljepote, s kojima je umjetnost, po definiciji, stoljećima bila vezana. Motiv žrtve zauzima središnje mjesto u umjetnikovu biafranskom i postbiafranskom razdoblju, taj je motiv okosnicom autorova brutalnog plastičkog žrtvoslova koji, međutim, nema ništa s izazivanjem sentimentalnog žalovanja ili sličnih emocija. Riječ je o direktnoj liniji djelovanja koje unosi strašne istine života u estetsku dimenziju društvenoga bića. (…) Rasa čudovišta koju je Gračan uveo u svoje kiparstvo materijalni je i emocionalni izraz „svirepih činjenica života“. U svom postbiafranskom razdoblju Gračan je manje glasan, manje buran, nije više, kao nekad, sklon ekscesnom radikalizmu, potpomognutom verbalnim sukobima. Međutim, što je osam godina ekscesnog radikalizma spram širine, dubine i vremena od tri i pol desetljeća, koliko traje period poslije Biafre? Njegov se radikalizam nije smanjio, otvorene su mnoge teme i ostvarene izvanredne realizacije. Zadržao se interes za aktualna zbivanja, globalna i lokalna. Poslije sto i više godina postalo je jasno da umjetnost ne može promijeniti svijet, ali se ni svijet ne može riješiti umjetnosti koja postavlja neugodna pitanja i odašilje još neugodnije poruke.

od danas

IZLOŽBA SE MOŽE POGLEDATI DO 25. STUDENOG

Možda ste propustili...

“ZA UMRIJET OD SMIJEHA” CHRISTOPHERA DURANGA

Nagrada Zlatni zub na porečkom festivalu

KORIZMENI KONCERTI ANSAMBLA LADO

Gospin plač u Slatini i u Slavonskom Brodu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana