Mozaik
GLAZBENO-SCENSKI SPEKTAKL

“Lijepom našom”
u Belom Manastiru
Objavljeno 21. rujna, 2017.
Snimljene emisije bit će prikazane 7. i 14. listopada 2017.

Glazbeno-scenski spektakl Hrvatske televizije “Lijepom našom”, čiji su zaštitni znakovi Branko Uvodić i njegovanje tradicije te kulturne baštine hrvatskih regija, sela i gradova, treći je put snimana u Belom Manastiru.

Za razliku od prvog gostovanja ove emisije u jedinom baranjskom gradu, kada je emitirana izravno iz kinodvorane, prekjučerašnje snimanje u nastavno-sportskoj dvorani na malim će ekranima biti prikazano 7. i 14. listopada.

Približno 1500 posjetitelja uživalo je u više od tri sata pjesme i plesa. Na bini su se izmjenjivali brojni baranjski KUD-ovi, te tamburaške i pjevačke skupine, odnosno pjevači iz Hrvatske i inozemstva, a vokalne sposobnosti predstavio je i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, koji je, uz pratnju duboševačke Šokačke grane, zapjevao poznatu baranjsku “Alaj fino to baranjsko vino, lud bi bio 'ko ga ne bi pio...”. Na stageu su najduže proveli osječki Džentlmeni. Osim što su u nekoliko navrata zapjevali, poslužili su kao pratnja brojnim izvođačima.

Zanimljivo je bilo i pokraj bine gdje su, primjerice, članovi MKU-a Pelmonostor uprizorili stari običaj gaženja grožđa u bačvi. Vodili su poprilično zagrijane posjetitelje izvođači diljem Baranje i Slavonije, a na trenutak su skoknuli do Vojvodine i Mađarske. Kako je vrijeme odmicalo, publika je bila sve glasnija, a posebice su podignuli ton kada ih je Stjepan Jeršek-Štef pozvao da, zajedno s njim, zapjevaju “Sve poštivam svoje uživam”.

Kulminiralo je na kraju, kada su svi izvođači, okupljeni u Band Aid, uz pomoć publike, zapjevali “Slavonija, Srijem i Baranja”. Vrijeme provedeno u nastavno-sportskoj dvorani u Belom Manastiru brzo je prošlo, a sigurno je da su se svi kućama vratili prepuni utisaka. Na snimanju je, osim belomanastirskih gradskih čelnika, između ostalih bio i župan osječko-baranjski Ivan Anušić. Iz Baranje se HTV-ova ekipa seli na jadransku obalu, jer će sljedeću emisiju snimati u Vodicama.

Ivica GETTO
Izvođači

U emisiji “Lijepom našom” nastupili su: HKUD Beli Manastir, MKU Pelmonostor, SKUD Jovan Lazić, KUD Sloga, Ansambl Cro Arte, Šokačka grana, Sokoli, Medikus (Čantavir), Ravnica, Aleksandra Čeliković-Cvidrak, Željko Vitovsky, Viktorija Kulišić-Đenka, Goran Ivanović-Lac, Željko Lončarić-Žec, Ansambl Hajo (Subotica), Antonija Piuković, Fijaker, Džentlmeni, Mia Dimšić, Stipan Đurić, Igor Delač, Šima Jovanovac, Frajle (Novi Sad) i Stjepan Jeršek-Štef. Održana je i izložba narodnih nošnji u režiji Filipa Golubova.

Štef: “U Baranju rado dolazim”

Kako je istaknuo Stjepan Jeršek-Štef, u Baranju, pa tako i u Beli Manastir, uvijek rado dolazi. “U Baranji imam veliki broj prijatelja, a publika, očito je, prepoznaje moju pjesmu. Pozivima ću se rado odazvati i jedva čekam novi nastup negdje u Baranji”, kaže Štef.

Džentlmeni

OSJEČANI SU NAJDUŽE BILI NA BINI

Najčitanije iz rubrike