Dome slatki dome
ODABIR KREVETA

Dizajn: Metalni kreveti
Objavljeno 21. rujna, 2017.

Krevet je jedan od najvažnijih elemenata namještaja, jer direktno utječe na kvalitetu spavanja i regeneraciju organizma. Kada govorimo o krevetu, mislimo na sve njegove sastavne dijelove, konstrukciju i dizajn koji kvalitetnom kombinacijom daju željeni proizvod. Metalni kreveti svakako mogu zadovoljiti sve zahtjeve, a dodatna im je prednost jer su uvijek u trendu!

Odluka za odabir pravog kreveta često nije jednostavna, jer je mnogo parametara, koje treba zadovoljiti kako bi sve pravilno funkcioniralo. Krevet mora biti čvrst i stabilan, a samim tim garantirana je i dugotrajnost. Ako odaberete metalni krevet on mora biti napravljen na način da tvori krutu strukturu koja se neće pomicati, ili stvarati iritirajuće zvukove. Pri kupnji uvijek provjerite deklaraciju s opisom materijala i rezultatima čvrstoće kreveta, koja će vam olakšati odabir. Osobitu pozornost posvetite čvrstoći pri kupnji dječjih kreveta, jer oni najčešće, osim za spavanje, služe i za igru te su tako izloženi jačim opterećenjima.

Razni oblici

Metalni kreveti izrađuju se u različitim oblicima, a mogu se kombinirati i s drugim materijalima, poput drveta. Ako je riječ o krevetima od kovanog željeza, najčešće su zaštićeni od korozije pocinčavanjem, a u drugim metalnim izvedbama plastifikacijom profila. Metalni kreveti najčešće su montažni, sastavljeni od kvadratičnih ili okruglih cijevi koje se jednostavno sastavljaju i rastavljaju pa je ovakve krevete jednostavno seliti, tj. premještati prema potrebi u različite prostorije. Metalni kreveti mogu biti i sklopivi te tako idealno poslužiti za smještaj gostiju.

Završne boje metalnih kreveta mogu biti različite - od crne, srebrne, bijele, zlatne do naglašenih boja poput crvene ili žute. Metalnu konstrukciju je jednostavno obojiti i tako je prilagoditi postojećim bojama interijera. Metalni kreveti u prostoru djeluju prozračno i elegantno za razliku od masivnijih drvenih, pa se kao takvi osobito preporučuju u manjim spavaćim sobama u koje je potrebno smjestiti bračni krevet dimenzija 180x200cm ili 200x200cm.

Metalni kreveti se, ovisno o završnom dizajnu, uspješno uklapaju u sve stilove uređenja. Metalnu konstrukciju kreveta moguće je oblikovati i završno obraditi na različite načine, od minimalističkih do raskošnih - glamuroznih. Upravo te široke mogućnosti oblikovanja metala i stvaranja željenog dizajna kreveta čine metal izuzetno popularnim i vječno trendovskim u izradi namještaja.

Metalni kreveti s drvenim detaljima odlično povezuje ostali namještaj u spavaćoj sobi, poput garderobnih ormara i komoda, u skladnu cjelinu. Kombinacijom dvaju materijala, još se više pojačava efekt metala u interijeru te do izražaja dolazi njegova lakoća i elegancija. Prednost metalnih kreveta je ta što bez obzira na ukupnu dimenziju nikada ne izgledaju masivno u prostoru.

Metalni kreveti odlično će se uklopiti i u dječje sobe. Jednostavni ili kreveti na kat, mogu se izvesti u razigranim bojama koje će se uklopiti u ukupan kolorit sobe. Iako je metal hladan materijal, bojenjem kreveta u žive boje, neutralizirat će se hladan ugođaj tog materijala. Metalni dijelovi mogu se pojaviti i na radnom stolu ili policama za knjige te tako stvoriti poveznicu između svih elemenata namještaja.

Vizualni doživljaj

Metalni kreveti mogu biti izrađeni s uzglavljem i zanožjem. Uzglavlje se oblikuje u različitim oblicima – pravokutnim, zaobljenim ili valovitim te može biti više ili manje naglašeno u samom dizajnu. Način izrade uzglavlja uvelike će odrediti vizualni doživljaj kompletnog kreveta. Često se izrađuje u kombinaciji metala s drugim materijalima. Zanožje je ukras kreveta, ali je ponekad nepraktično, jer strogo definira i ograničava njegovu dužinu. Metalni krevet sa zanožjem izbjegavajte u manjim spavaćim sobama, jer ga čini vizualno većim i tako dodatno opterećuje prostor.

Bez obzira na konačan odabir kreveta s uzglavljem ili zanožjem, sigurni smo da ćete ugodno spavati u svom metalnom krevetu te uživati u ljepoti koju odašilje u prostor.

Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.

Metalni kreveti svakako mogu zadovoljiti sve zahtjeve, a dodatna im je prednost jer su uvijek u trendu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike