Dome slatki dome
SVJETSKI TJEDAN ZELENE GRADNJE - WORLD GREEN BUILDING WEEK

Tema je promoviranje net zero carbon zgrada u budućnosti
Objavljeno 21. rujna, 2017.

Ove godine Svjetski tjedan zelene gradnje održava se od 25. rujna do 1. listopada 2017. godine.

World Green Building Week vodeći je događaj globalnog pokreta zelene gradnje kojeg organizira Svjetski Savjet za zelenu gradnju na čelu s mrežom od 74 nacionalnih Savjeta za zelenu gradnju i njihovih 27.000 tvrtki članica. Svrha Svjetskog tjedna zelene gradnje je podizanje svijesti o zelenim zgradama diljem svijeta, naglašavajući kako su najučinkovitije sredstvo za postizanje niza ekoloških, društvenih i ekonomskih ciljeva, do rješavanja problema klimatskih promjena sa svrhom stvaranja održivih domova, poduzeća i zajednice - boljeg mjesta za ljude u kojem se igraju, žive i rade.

Svjetski savjet za zelenu gradnju pruža platformu za nacionalne Savjete za zelenu gradnju, njihove članove i glavne lidera diljem svijeta da predstave na globalnoj razini kako njihov rad i vodstvo pomažu stvaranju zelenih zgrada u njihovim zemljama te kako bi ostvarili i obilježili pozitivne rezultate koji su ih do toga doveli.

Klimatske promjene

Tema ovogodišnjeg tjedna zelene gradnje je promoviranje net zero carbon zgrada u budućnosti. Jeste li znali da zgrade pridonose klimatskim promjenama? One čine više od trećine svjetskih emisija stakleničkih plinova. Ali to se može promijeniti. Kada su zgrade net zero, a to znači da koriste čistu energiju, vrlo su učinkovite i ne troše energiju - pomažući nam da osvojimo borbu protiv klimatskih promjena. To ih čini herojima. Neka sve zgrade budu net zero do 2050. Zgrade mogu biti heroji u borbi protiv klimatskih promjena - kao i vi.

“Iznimno je važno naglasiti da je sve veći broj kapitalnih nekretninskih projekata koji se certificiraju prema međunarodnim standardima zelene gradnje u Hrvatskoj te ovim putem pozivam sve članove i prijatelje zelene gradnje da posjete u što većem broju sva događanja koja će biti organizirana u sklopu tjedna zelene gradnje. Također, pozivam vas da u svakodnevnom korištenju zgrada implementirate principe zelene gradnje, jer je to način za postizanje ekoloških, društvenih i ekonomskih ciljeva. Hrvatski savjet za zelenu gradnju bit će aktivna podrška arhitektima, inženjerima, investitorima i developerima te ostalim sudionicima iz javnog i privatnog sektora u svim fazama razvoja net zero zgrada koje će uskoro biti obvezne u Hrvatskoj“, rekla je Petra Škevin, predsjednica Upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i direktorica HPB nekretnina.

Zelena zona

Hrvatski savjet za zelenu gradnju sudjeluje u promociji prve hrvatske zelene poduzetničke zone Meridian 16 Business Park, čija je misao vodilja upravo: “Održivost je budućnost”.

Projekt je razvila austrijska tvrtka E2RED GmbH. U povodu Svjetskog tjedna zelene gradnje i zakopavanja prve lopate prvog investitora u poslovnoj zoni, tvrtka Meridian 16 i Hrvatski savjet za zelenu gradnju organiziraju “zeleni” domjenak koji će se održati 26. rujna, u 13 h, u Velikoj Gorici. J.Kn.

Kada su zgrade net zero, a to znači da koriste čistu energiju, vrlo su učinkovite i ne troše energiju

Možda ste propustili...

KAKO POSIJATI I ODRŽAVATI TRAVU

Lijep travnjak ponos je svake okućnice

MODERNI DIZAJN

Viseće noćne komode

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TREND UGODNA BOJA ZA OPUŠTANJE

Osvježite svoju kupaonicu zelenim detaljima

2

TREND UREDITE SVOJ RADNI PROSTOR

Brzo i efektno ljetno uređenje kuhinje

3

ODMOR UŽIVAJTE U SVOJA ČETIRI ZIDA

Unesite dašak plaže u svoj dom