Dome slatki dome
VIOLA TRICOLOR

Maćuhica za šaren vrt zimi
Objavljeno 21. rujna, 2017.

Maćuhica, dan-noć, ili viola tricolor, inspirirala je čak i poznatog Shakespearea. Vjeruje se da infuzija sačinjena od cvijeta ove biljke pomaže slomljenim srcima. Pripada u porodicu ljubičica pa je često zovu i poljska ljubičica.

Maćuhica je biljka idealna za rubove gredica ili staza. Cvjetovi su najčešće veliki, ljubičaste boje. Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja, ovisno o tome kada je posađena. Maćuhica je ljekovita biljka, može se koristiti cvijet i lišće, koristi se u liječenju kožnih bolesti. Najčešće se sadi krajem ljeta, tj. krajem kolovoza, u plastenike, a potom se početkom zime, nakon četiri do šest tjedana presađuje u gredice gdje i prezimi. Cvjeta od ranog proljeća do početka ljeta. Biljka naraste do visine od 20-ak cm. Voli djelimice sjenovita ili malo sunčana mjesta, ali uvijek mora imati bar malo sunčeve svjetlosti. Sadi se u dobro rastresito tlo. Maćuhice nisu zahtjevne biljke. Već je u plasteniku potrebno pincirati biljku kako bi razvila što više grančica (pinciranje je metoda šišanja mladih izdanaka biljke kako bi se natjerala da stvori nove). Također, potrebno je redovno uklanjati oboljele i suhe grančice. Na taj način održat ćemo stalni oblik.

Najlakše se razmnožavaju sjemenom. Sade se u lončanice. U lončanicu srednje veličine stavite ¾ zemlje za cvijeće, potom u nju utisnite pet sjemenki. Prekrijte sjemenke zemljom do vrha lončanice. Postavite na sjenovito mjesto i redovno zalijevajte. Potrebno im je od 10 do 14 dana da se prime. Kada biljka razvije prve listiće stavite je na sunčano mjesto, dotad će i temperature napolju pasti, ako je i dalje vruće za vrijeme velikih vrućina napravite sjenu. Poslije tri tjedna pincirajte izdanke. Poslije šest tjedana biljku presadite u vrt gdje ste planirali da bude. Sade se na rastojanu od 30 cm.

Maćuhice možete saditi i direktno u vrt. U prethodno pripremljenu rastresitu zemlju stavite sjemenke i prekrijte ih slojem zemlje. Dobro zalijte. Zemlju održavajte konstantno vlažnom. Kada biljke narastu razrijedite ih na rastojaje od 30-ak cm.

Maćuhica počinje cvjetati nakon 12 do 14 tjedana. Izuzetno su izdržljive biljke i podnijet će i jači mraz. Da bi što duže cvjetala redovno uklanjajte prošle cvjetove sve do stabljike.

Prerasle biljke možete skratiti i do 15 cm i na taj način produžiti vegetaciju. J.Kn.

Izuzetno su izdržljive biljke i podnijet će i jači mraz

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike