Dome slatki dome
VIOLA TRICOLOR

Maćuhica za šaren vrt zimi
Objavljeno 21. rujna, 2017.

Maćuhica, dan-noć, ili viola tricolor, inspirirala je čak i poznatog Shakespearea. Vjeruje se da infuzija sačinjena od cvijeta ove biljke pomaže slomljenim srcima. Pripada u porodicu ljubičica pa je često zovu i poljska ljubičica.

Maćuhica je biljka idealna za rubove gredica ili staza. Cvjetovi su najčešće veliki, ljubičaste boje. Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja, ovisno o tome kada je posađena. Maćuhica je ljekovita biljka, može se koristiti cvijet i lišće, koristi se u liječenju kožnih bolesti. Najčešće se sadi krajem ljeta, tj. krajem kolovoza, u plastenike, a potom se početkom zime, nakon četiri do šest tjedana presađuje u gredice gdje i prezimi. Cvjeta od ranog proljeća do početka ljeta. Biljka naraste do visine od 20-ak cm. Voli djelimice sjenovita ili malo sunčana mjesta, ali uvijek mora imati bar malo sunčeve svjetlosti. Sadi se u dobro rastresito tlo. Maćuhice nisu zahtjevne biljke. Već je u plasteniku potrebno pincirati biljku kako bi razvila što više grančica (pinciranje je metoda šišanja mladih izdanaka biljke kako bi se natjerala da stvori nove). Također, potrebno je redovno uklanjati oboljele i suhe grančice. Na taj način održat ćemo stalni oblik.

Najlakše se razmnožavaju sjemenom. Sade se u lončanice. U lončanicu srednje veličine stavite ¾ zemlje za cvijeće, potom u nju utisnite pet sjemenki. Prekrijte sjemenke zemljom do vrha lončanice. Postavite na sjenovito mjesto i redovno zalijevajte. Potrebno im je od 10 do 14 dana da se prime. Kada biljka razvije prve listiće stavite je na sunčano mjesto, dotad će i temperature napolju pasti, ako je i dalje vruće za vrijeme velikih vrućina napravite sjenu. Poslije tri tjedna pincirajte izdanke. Poslije šest tjedana biljku presadite u vrt gdje ste planirali da bude. Sade se na rastojanu od 30 cm.

Maćuhice možete saditi i direktno u vrt. U prethodno pripremljenu rastresitu zemlju stavite sjemenke i prekrijte ih slojem zemlje. Dobro zalijte. Zemlju održavajte konstantno vlažnom. Kada biljke narastu razrijedite ih na rastojaje od 30-ak cm.

Maćuhica počinje cvjetati nakon 12 do 14 tjedana. Izuzetno su izdržljive biljke i podnijet će i jači mraz. Da bi što duže cvjetala redovno uklanjajte prošle cvjetove sve do stabljike.

Prerasle biljke možete skratiti i do 15 cm i na taj način produžiti vegetaciju. J.Kn.

Izuzetno su izdržljive biljke i podnijet će i jači mraz

Možda ste propustili...

POZITIVNO DJELOVANJE PASA

Havanezeri najbolje smanjuju stres

MODERNA KUPAONICA

Igra elementima

ZNATE LI PROČITATI GOVOR TIJELA

Što vam poručuje kućni ljubimac?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POZITIVNO DJELOVANJE PASA

Havanezeri najbolje smanjuju stres

2

VRT - PRIPREME ZA NOVE RADOVE

Biljke pamte nepažnju i nestručnost

3

ZA SVE STILOVE UREĐENJA

Moderni tepisi za toplinu doma