Mozaik
OBORIO GUINNESSOV REKORD

Biciklom prešao svijet u 78 dana!
Objavljeno 20. rujna, 2017.

Britanski biciklist srušio je dosadašnji Guinnessov svjetski rekord putovanjem oko svijeta biciklom u kojem je prešao 29.000 kilometara u manje od 80 dana. Mark Beaumont pedalirao je 18 sati na dan i sagorijevao više od 9000 kalorija svakih 24 sata prelazeći Poljsku, Rusiju, Mongoliju, Kinu, Australiju i Sjedinjene Države.

Taj 34-godišnji Škotlanđanin, koji je u ponedjeljak okončao svoj biciklistički maraton ispred Slavoluka pobjede u Parizu, rekao je da je jedva hodao u ta dva i pol mjeseca. Devetog dana maratona pao je i slomio zub te ozlijedio lakat i zbog te nesreće gotovo je odustao, no odlučio je ne predati se.

- Mučio me nedostatak sna. Nakon tjedana i tjedana i tjedana, duge i duge sate u glavi sam se nastavio stvarno boriti. I samo moraš odlučiti da nećeš nikada stati - rekao je Beaumont. Putovanje biciklom oko svijeta trajalo je 78 dana, 14 sati i 40 minuta. Prethodni rekord držao je Novozelanđanin Andrew Nicholson koji je 2015. godine taj pothvat ostvario u 123 dana. Guinnessov povjerenik za svjetske rekorde predao je biciklistu Beaumontu dva certifikata, prvi za rekord u putovanju oko svijeta, a drugi za najveću kilometražu koju je prešao biciklom u mjesec dana.

Slobodno možemo reći da je Beaumont biciklistički fanatik kojemu su škotske ceste odavno postale prekratke. Prije obaranja rekorda biciklirajući oko svijeta, Beaumont je imao nekoliko sličnih zahtjevnih ekspedicija. Kako cijelim putem sve fotografira i snima, Beaumont je napravio niz dokumentaraca za BBC. Tako je 2010. godine biciklom proputovao obje Amerike, od Ancoragea na Aljasci do Ushuaija u južnoj Argentini, a BBC je Markova putovanja objavio u nekoliko nastavaka. To mu nije bilo dosta pa je 2015. godine oborio rekord u solovožnji biciklom od Kaira u Egiptu do Cape Towna u Južnoafričkoj Republici, prešavši 10.000 kilometara za 42 dana i osam sati.

- Sada ću se pošteno odmoriti i neko vrijeme neću razmišljati o novim biciklističkim avanturama. Nakon odmora i uživanja s obitelji idem u studio na montažu uistinu zanimljivog materijala - rekao je Beaumont.

Milan BUGARIĆ/H
OPASNOST UVIJEK PRISUTNA

Iako su sretni obaranjem dvaju Guinnessovih rekorda i dobitkom nemalih novčananih nagrada od Guinnessa i sponzora putovanja, Markova obitelj, supruga i dvoje djece, bili bi najsretniji da se njihov suprug i otac ostavi ultraekstremnog biciklizma. Njegova putovanja uvijek su na rubu tragedija koja se mogla dogoditi 2012. godine kada je Beaumont sudjelovao u preveslavanju Atlantskog oceana. Krenuli su s posebnim čamcem iz Maroka, no 800 kilometara od cilja, na Barbadosu, čamac u kojem je bilo pet osoba prevrnuo se. Pomoću satelitskog telefona uspjeli su pozvati pomoć i spasiti se.

Možda ste propustili...

NEMA VIŠE “DŽABE”

Pet eura za ulazak u Veneciju

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

Najčitanije iz rubrike