Osijek
RUŠEVINA NA RASKRIŽJU RUŽINE I DUBROVAČKE

Mjesecima hrđavi žlijeb i komadi pročelja vise nad glavama prolaznika
Objavljeno 20. rujna, 2017.

Već tri mjeseca stanari Ružine i Dubrovačke ulice sa strahom prolaze raskrižjem tih dviju prometnica. Krov i pročelje napuštene kuće na adresi Ružina 50 polako, ali sigurno urušavaju se na nogostup.

- Svaki je dan na pločniku novi komad fasade, hrđavi se žlijeb za odvodnju kišnice gotovo potpuno odvojio od objekta i visi iznad glava prolaznika! Cijelo ljeto zbog ovoga problema zovemo našu gradsku četvrt, no nitko nam ne izlazi u susret - ljutiti su tamošnji stanovnici.

Iz Gradske četvrti Gornji grad potvrđuju ove navode i dodaju kako se problem s nekretninom u Ružinoj 50 počinje pretvarati u vrući krumpir koji svi odbacuju.

- Kuća je napuštena prije više od desetljeća i u našem se katalogu ruševnih kuća koje ugrožavaju građane nalazi otkako smo pokrenuli projekt da se one uklone. Ovo nije prvi put da zbog komada građevinskog materijala stanari Ružine i Dubrovačke zovu GČ Gornji grad. No, mi smo napravili sve što je u našoj moći, odnosno problem prijavili komunalnoj službi Grada Osijeka, te ovim putem apeliramo da se učini nešto - kaže Ivica Završki iz GČ Gornji grad.

Iz Odsjeka komunalnog redarstva tvrde kako nije istina da se stanovnicima ne želi pomoći te da se Grad Osijek od srpnja aktivno bavi ovim problemom. Ivica Šiškić, voditelj Odsjeka, kaže kako se od jedne “rine” stvorio velik problem zbog terminologije koja unutar gradskog komunalnog reda definira osnovu za kažnjavanje vlasnika ovakvih nekretnina, odnosno za evetualno uklanjanje objekta.

- Mi smo još u srpnju najprije usmeno, a onda 17. srpnja i pismeno upozorili vlasnika na njegovu dužnost da na objektu ukloni štetu koja za posljedicu ima ugrožavanje života i zdravlja građana. No, kako vlasnik na upozorenje nije reagirao, upravo smo u proceduri izdavanja rješenja o obavezi uklanjanja oštećenja pročelja i pokrova. Naime, objekt u Ružinoj 50 ne ispunjava uvjete da se kategorizira kao “ruševina” i prema tome Grad ne može pokrenuti proceduru za njegovo eventualno uklanjanje. No, o slučaju je obaviještena građevinska inspekcija, te očekujemo izlazak inspektora na teren - poručuje Šiškić. I. Solar

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike