Novosti
MUP POVEĆAVA KOEFICIJENTE

Policajcima rastu plaće, najniža će biti oko 5000 kuna
Objavljeno 19. rujna, 2017.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je povećanje koeficijenata za policajce te prioritetno rješavanje postupaka javne nabave za njihove potrebe.

Na konferenciji za novinare u utorak u Ravnateljstvu policije ministar Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina su zajedno s predstavnicima reprezentativnih sindikata koji djeluju u MUP-u upoznali javnost sa stanjem policijske odore i tehnike te predstavili buduće korake.

Uoči konferencije ministar se s najužim timom sastao s predstavnicima Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnim sindikatom djelatnika MUP-a i Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika RH odnosno njihovim predsjednicima Dubravkom Jagićem, Zdravkom Lončarom i Borisom Plešom. Kako je priopćeno iz MUP-a, na tom je susretu Božinović izvijestio sindikate kako njegov najuži tim intenzivno radi na procesima usmjerenim na povećanje plaće te poboljšanje opreme i odore. Kako navode u MUP-u, odluka o povećanju plaće policajcima proizišla je iz analize da imaju najniže koeficijente u odnosu na druge uniformirane službe. Uz to dodaju kako je namjera ministra Božinovića, kako je ranije najavljivao, materijalna briga za policajce koji su ključni dio sigurnosti građana Hrvatske. Iako u MUP-u djeluju tri reprezentativna sindikata, ministar Božinović je i ostalim sindikatima, njih još šest, poslao poruku o otvorenosti za razgovor.

- U suradnji s Ministarstvom financija smo uskladili proračun za 2018. godinu, a za povećanje plaća bilo je potrebno osigurati na godišnjoj razini 41.310.109,51 kuna. Ista sredstva za povećanje plaća policijskih službenika su osigurana internom preraspodjelom na način da nisu dirana odnosno umanjena materijalna prava drugih policijskih službenika - rekao je ministar Božinović.

Sadašnji koeficijent 0,776 povisio bi se na 0,8 za 1172 policajca, koeficijent 0,825 na 0,85 za 600 policijskih službenika i koeficijent 0,8 na 0,85 za 5883 policajca. Najmlađi policijski službenik, rekao je ministar, neće imati plaću manju od 5000 kuna.

Ministar se osvrnuo i na napise u medijima kako policajci nemaju dovoljno vozila te je najavio kako će MUP do kraja godine imati više od 900 ophodnih osobnih vozila s policijskim obilježjima i više od 1400 civilnih osobnih automobila, 400 motora te 170 kombi-vozila za privođenje (tzv. marica). Kao prioritet vodstva MUP-a istaknut je problem odora te je najavljeno da će u suradnji s novim stručnim suradnicima nastojati uspješno realizirati ranije neuspjele postupke javne nabave zbog čega su napravljene i određene kadrovske promjene. Tako će se u idućih 60 dana intenzivirati postupci ugovaranja i realizacije nabave prioritetno po pitanju radne odore, jednako tako i tehnike. “Sveobuhvatno i strateški pristupamo svim segmentima nabave i opremanja koji se odnose na potrebe policijskih službenika. U najskorije vrijeme slijedi potpisivanje ugovora i realizacija nabave zimske policijske obuće”, najavljuje MUP.

Ministar se posebno osvrnuo na razmatranje nabave nove puške domaće proizvodnje kao i jačanje IT opremljenosti MUP-a.

Sandra LACIĆ
NABAVA OPREME ZA SNIMANJE RAZGOVORA S OSUMNJIČENIMA

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da će policija spremno dočekati 1. prosinca, kada se počinju primjenjivati nove odredbe Zakona o kaznenom postupku koje predviđaju snimanje razgovora s osumnjičenicima. Milina kaže da je pokrenut postupak nabave 110 setova kako bi 1. prosinca mogli raditi na temelju novih odredbi, a s Državnim odvjetništvom je dogovoreno da im u slučaju potrebe stave na raspolaganje svoju opremu i prostor. “Smatramo da neće biti potrebe, ali to je dogovorena kao rezervna mogućnost”, rekao je.

U MUP-u se razmatra nabava nove puške domaće proizvodnje

Možda ste propustili...

NOVI ZAŠTITNICI NAŠEG ZRAČNOG PROSTORA

Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi