Novosti
STATISTIKA O RASTU, MLJEKARI O PADU

Proizvodnja mlijeka ove godine bit će 15 milijuna litara manja
Objavljeno 20. rujna, 2017.

Proizvodnja i korištenje mlijeka na poljoprivrednim gospodarstvima u 2016. u odnosu na 2015. je u porastu – proizvodnja je veća 27.000 tona, 5,5 posto, dok je istovremeno količina mlijeka koju su gospodarstva predala u otkup mljekarama povećana 4,4 posto, za oko 14.000 tona.

Govore to podaci Državnog zavoda za statistiku u vrijeme dok mlječni sektor nastavlja grcati u problemima i dok bilježi pad prema svim stavkama, pa su u CroMilku i među proizvođačima mlijeka iznenađeni ovim podacima. Državni statističari naglašavaju da se pod ukupnom proizvodnjom mlijeka, kao što je u ovom slučaju, misli na kravlje, ovčje i kozje mlijeko, a u CroMilku ističu da, i tako gledajući, kravlje mlijeko u ukupnoj proizvodnji participira s 95 posto, da se proizvodnja druge dvije vrste mlijeka, istina, jest povećala, ali se proizvodnja kravljeg i dalje strmoglavljuje do te mjere da ne može trendove u sveukupnom sektoru mljekarstva podići gore. U CroMilku, kažu, nemaju razloga za optimizam.

– Ove je godine čak 10.000 muznih krava manje, a najvjerojatnije su završile na prisilnom klanju. I dalje pada i broj proizvođača kojih smo krajem 2016. imali 6700, a u srpnju 2017. godine bilo ih je 6385. Pad je i u proizvodnji - lani je ona bila 490 milijuna, a u prvih osam mjeseci ove godine 325 milijuna litara - kaže predsjednica CroMilka Rašeljka Maras. Dodaje kako su se cijene mlijeka povećale i u kolovozu je ono bilo 31,43 eurocenta. Trenutačno brojimo oko 160.000 krava, a u samo 10 godina izgubili smo ih 100.000.

Ni proizvođači nisu ohrabreni ovom statistikom.

- Tendencija pada u proizvodnji mlijeka traje i dalje. Dok smo lani proizveli 490 milijuna litara, u 2017. ona će biti za 10 do 15 milijuna litara manja. Može se ovom sektoru statistički prići i ovako i onako, no mi se pozivamo na podatke laboratorija u Križevcima, odnosno Hrvatske poljoprivredne agencije - kaže đakovački mljekar Branko Kolak, predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holsteina. Navodi sadašnju prosječnu otkupnu cijenu od oko 2,25 kuna, kao i srpanjske najave pojedinih otkupljivača da će od 1. rujna podići otkupnu cijenu za 10 lipa.

– Činjenica je da su se stvari počele događati, no dok se god borimo s prekomjernim uvozom gotovih mliječnih proizvoda od strane trgovačkih lanaca i koje su totalni damping, dok god čekamo zadnje čitanje Zakona o zaštiti od nepoštenih trgovačkih praksi, svi u krugu – od farmera do trgovine, i dalje pate. Mljekarstvo u Hrvatskoj je potrebno, ali država treba odlučiti želi li imati mljekarski sektor ili ne. Želi li ga, treba ubrzati i prilagoditi zakone vezane uz zaštitu domaće proizvodnje - kaže Maras.

Suzana ŽUPAN
PALA POTROŠNJA U KUĆANSTVIMA

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, količina svježeg mlijeka utrošenog unutar kućanstva u odnosu na 2015. manja je za 10,6 posto, dok je u izravnoj prodaji rast za čak petinu, za 18,9 posto. No, rast je i u upotrebi mlijeka za ishranu stoke – za 3,4 posto. Količine mlijeka prerađenog na OPG-u u mliječne proizvode povećane su za 10.000 tona, za 20,6 posto.

Možda ste propustili...

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura

POTPORE ZA BOLJE UVJETE STANOVANJA

Pomoć mladim poljoprivrednicima