Regija
KUD DIKA DOBITNIK ZLATNE PLAKETE GRADA SLATINE

Njeguju baštinu kao nacionalni identitet već 50 godina
Objavljeno 20. rujna, 2017.

SLATINA

KUD-ovi su najbolja poveznica suvremenog svijeta s folklornom, glazbenom i etnografskom baštinom koju treba čuvati, njegovati i na mlađe naraštaje prenositi. Takvo je i slatinsko Kulturno-umjetničko društvo Dika, koje ove godine obilježava 50. obljetnicu osnivanja. Tim povodom KUD Dika ove godine jedan je od dobitnika Zlatne plakete Grada Slatine, koja je članovima društva uručena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Društvo je pod imenom Dika osnovano 5. lipnja 1967. godine. Prema podacima u zborniku „Podravsko-slatinski kraj“ iz 1981. godine “u povodu proslave 40. godišnjice narodnog ustanka i socijalističke revolucije”. Prije osnivanja Dike u Slatini je, u poslijeratnom razdoblju, djelovalo više društava. Nakon oslobođenja djelovalo je društvo Jedinstvo, zatim Graničar i društvo Nikola Miljanović Karaula. RKUD Dika od 5. lipnja 1973. godine nosi naziv Bratstvo. Na području tadašnje općine Podravska Slatina djelovali su KUD-ovi u Podravskoj Slatini, Mikleušu, Čađavici, Voćinu i Novoj Bukovici.

Do devedesetih godina u slatinskom KUD-u bilo je i više od sto aktivnih članova, koji su bili organizirani u pjevački zbor, tamburašku i folklornu sekciju. Društvo je bilo dobro opremljeno narodnim nošnjama i instrumentima, imalo je raznovrsni repertoar i dvadesetak nastupa godišnje.

Zbog društvenih promjena u državi 1990. godine i ratnih prilika izbijanjem Domovinskog rata, prestalo je djelovanje društva. Inicijativa za obnavljanjem rada realizirana je tek 2006. godine i tada je obnovljeno društvo pod starim nazivom Dika, koje nastavlja njegovati hrvatsku kulturnu baštinu.

Danas imaju 50-ak aktivnih članova u folklornoj, tamburaškoj, pjevačkoj i sekciji veterana. Pod vodstvom stručnog i umjetničkog voditelja Miroslava Šarića, društvo njeguje folklornu baštinu slatinskoga kraja, ali na svom repertoaru ima i koreografije iz gotovo svih krajeva Hrvatske. Predsjednik KUD-a je Dario Vrbaslija, koji je i predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih društava Virovitičko-podravske županije.

Dana 5. lipnja ove godine, točno na 50. obljetnicu osnivanja, u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta vokalno-instrumentalni koncert tradicijske glazbe održao je Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado. Bio je to rođendanski dar slatinskoj publici, kojim je KUD Dika proslavilo 50 godina rada. Poveznica između dvaju društava koja njeguju hrvatsku folklornu baštinu bio je pok. Josip Ostrošić, slatinski entuzijast koji je u svojoj mladosti bio član ansambla Lado, a potom u svome gradu sa skupinom istomišljenika osnovao KUD. Predsjednik Vrbaslija zato je pozvao zagrebačke umjetnike u Slatinu i oni su se rado odazvali, na zadovoljstvo svih posjetitelja koncerta.

Osim nastupima i organiziranjem međunarodne smotre folklora, KUD Dika bavi se i drugim aktivnostima. Članovi društva ove su godine održali radionicu narodnih plesova, pjesama i dječjih igara za 3. razrede OŠ Josipa Kozarca, a sredinom lipnja sudjelovali su na Višnjici u druženju s osobama s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom koje, već tradicionalno, organizira Lions Club Slatina. Tamo su također odradili radionicu pjesme i plesa, kažu bilo je radno i veselo.P.Žarković

TREĆE MJESTO NA SUSRETIMA

Osim u Slatini i okolnim mjestima te u Hrvatskoj, članovi obnovljenog KUD-a Dika nastupili su u Makedoniji, Poljskoj, Srbiji i Njemačkoj, a na slatinskim smotrama folklora, uz KUD-ove iz Hrvatske, nastupili su i izvođači iz Mađarske, Slovenije, BiH te KUD-ovi nacionalnih manjina Slovaka, Čeha, Roma... Na 23. susretu hrvatskih vokalnih ansambla u Čakovcu 2016. godine slatinska Dika osvojilo je treće mjesto u kategoriji koreografiranog folklora.

Možda ste propustili...

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike