Regija
EUROPSKI PROJEKT U FERIČANCIMA VRIJEDAN 2,1 MILIJUN KUNA

Sanirali odlagalište, a onda ga zanemarili
Objavljeno 20. rujna, 2017.

FERIČANCI

Koliko se vodi briga i koliko su zapravo osviješteni nadležni nakon što se završi posao, najbolje pokazuje primjer europskog projekta u Feričancima. Vozite li se županijskom cestom koja povezuje Beljevinu i Feričance, pogled će vam neizbježno preletjeti preko ograđenog odlagališta otpada zaraslog u korov i samoizniknulo bilje. Odlagalište neopasnog otpada Strm Breg sanirano je i zatvoreno u rujnu prošle godine, i to za nepuna tri mjeseca. Radovi u vrijednosti 2,1 milijun kuna sa 85 posto financirani su nepovratnim novcem iz Kohezijskog fonda EU, a s preostalih 15 posto sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt je realiziran uz podršku Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Na odlagalištu je zatečeni otpad skupljen u oblik krnje piramide površine gotovo 5000 četvornih metara i prekriven je umjetnim materijalima i humusom. Napravljeni su sustavi za otplinjavanje i prikupljanje odvodnje oborinskih voda. Sagrađena je i makadamska cesta, formiran zeleni pojas i ograda s ulaznim vratima. Značajan zagađivač (8500 prostornih metara komunalnog i neopasnog otpada nagomilanog u 27 godina) uklonjen je i stvorena je zelena oaza. Feričanačko odlagalište sanirano je sukladno nacionalnoj i europskoj regulativi, no prema sadašnjem stanju, ne održava se i prema europskim mjerilima.

Sanirano odlagalište otpada nalazi se u vlasništvu Općine Feričanci. U Općini ne negiraju ruglo na ulasku u Feričanci, iz smjera Beljevine, ali ističu da nisu odgovorni za sadašnji zapušteni izgled zatvorenog odlagališta otpada.

- Prema postojećem ugovoru s izvođačem radova, oni su dužni prve dvije godine brinuti se o odlagalištu, a sljedećih 18 godina dužna je Općina Feričanci. Znači, odgovornost je na izvođaču radova – kategoričan je općinski načelnik Marko Knežević. Prema njegovim riječima, Općina je kontaktirala izvođača, tvrtku Eurco d.d. iz Vinkovaca.

- Bili su zauzeti određenim poslovima, ali su obećali da će doći u što kraćem roku - rekao je Knežević.

Košnja trave i uklanjanje korova nije jedina aktivnosti na takvom zatvorenom odlagalištu. Stručnjaci navode da je na saniranim površinama potrebno uspostaviti efikasni i stručni monitoring kako bi se izbjegle nepredviđene situacije ili da bi se spriječila ponovna degradacija saniranog prostora. Nakon zatvaranja odlagališta otpada potrebno je provoditi praćenje i nadzor kritičnih faktora nakon zatvaranja koji uključuju procjedne vode, otpadne plinove, slijeganje, stabilnost kosina, erozije i ozelenjavanja. Naravno, i pokositi travu i očistiti korov.S.Fridl

Eurco: trava će biti pokošena

Hrvoje Merki, direktor tvrte Eurco d.d., rekao nam je da su oni sa svoje strane učinili što trebaju i da čekaju podizvođača. “Čekamo da naš kooperant iziđe na teren i pokosi travu. Do kraja tjedna očekujemo da će to biti napravljeno”, rekao nam je Merki.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike