Regija
ULICE PUNE PASA LUTALICA

Babina Greda plaća dojave o vlasnicima napuštenih pasa?
Objavljeno 20. rujna, 2017.

BABINA GREDA

Zbog pojave velikog broja pasa na ulicama Babine Grede koji zapravo nisu lutalice, jer imaju ogrlice oko vrata, Općina Babina Greda poziva mještane da pse drže u za to predviđenom prostoru i na propisan način. U protivnom će, upozoravaju iz općinske uprave, poduzeti sve zakonom dopuštene radnje protiv neodgovornih vlasnika. U Općini pojašnjavaju da će žurno pristupiti rješavanju problema pasa lutalica, a vlasnici napuštenog psa, ili psa bez nadzora, bit će procesuirani nadležnim tijelima.

Velik broj pasa redovito se pojavljuje nakon svakog stočnog sajma koji se održava 10. i 25. u mjesecu tijekom cijele godine. U Babinu Gredu tada pristižu prodavači i kupci sa svih strana koji ondje trže i kupuju svinje, pasce, telad, junad... No, mnogi su nesavjesni građani u babogredskom sajmu prepoznali idealnu priliku za riješiti se svojih kućnih ljubimaca, a ostavljaju i kutije sa štencima.

- Nakon svakog vašara na prostoru Sajmišta gdje se održavaju, ostaju brojni psi i u prvi mah ni nama nije bilo jasno o čemu je riječ. Opazili smo da ljudi sa sobom dovode pse i ostavljaju ih. Psi lutalice veliki su nam problem koji ćemo vrlo teško riješiti. Nemamo ih gdje smjestiti, a jedini higijeničarski servis koji u našoj županiji pruža uslugu zbrinjavanja pasa rekao nam je da je azil pun i da nemaju mjesta za naše pse - kaže općinski načelnik Josip Krnić.

Uvjeren je da ih je vinkovački Tip-Tip odbio zato što im je svojedobno otkazao suradnju, revoltiran time što su, kako je pojasnio, od Općine, osim po 1500 kuna za svakog uhvaćenog psa tražili i dodatno plaćanje rezervacije za smještaj u azilu u iznosu od 1000 eura, što ga je razljutilo.

Općina je prije nekoliko godina za zbrinjavanje pasa, napominje načelnik, izdvojila 50-ak tisuća kuna, što je popriličan iznos. A bilo bi, kaže, mnogo bolje i pametnije da je taj novac utrošen za kupnju udžbenika i pomoć babogredskim roditeljima. Stoga apelira na vlasnike životinja da svoje kućne ljubimce ne ostavljaju na sajmu ili na ulici. S obzirom na to da problem uzima sve više maha, u Općini razmišljaju o tome da svaku prijavu o napuštanju psa za kojeg se može utvrditi vlasnik honoriraju s 200 kuna. Ako se bude išlo u tom smjeru, konačnu odluku, pojašnjava načelnik, trebalo bi donijeti Općinsko vijeće, jer se mora pronaći model, osigurati sredstva i zakonski regulirati taj dio.

-

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

200

kuna svakome tko dojavi o napuštanju psa

SAMO JEDNA OVLAŠTENA TVRTKA

“Imamo mnogo pasa lutalica, dolaze i pred školu i stalna su prijetnja učenicima koji u strahu dolaze i odlaze s nastave. Problem moramo što prije riješiti i sada tražimo higijeničarske servise u susjednim županijama. Ali moram naglasiti da je doista apsurdno samo da je u Vukovarsko-srijemskoj županiji samo jedna tvrtka ovlaštena za zbrinjavanje pasa. Svugdje, u svim poslovima i djelatnostima postoji konkurencija, samo je oni nemaju i stvarno mi nije jasno da na ovom našem području više nitko za to nije registriran”, zaključuje Krnić.

Možda ste propustili...

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike