Novosti
MINISTAR FINANCIJA:

Više novca za lokalne samouprave
Objavljeno 18. rujna, 2017.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u ponedjeljak da bi se od početka iduće godine primjenjivao novi zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave te poručio kako mu je u fokusu do kraja ove godine refinanciranje dugova cestarskog sektora.

Ministar Marić kazao je u emisiji Hrvatskog radija “Poslovni tjedan” da bi se prijedlog novog zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave trebao uskoro naći na sjednici Vlade, a da bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2018. Cilj je novog zakona, kazao je, pojednostaviti sustav, ali i osnažiti proračune jedinica lokalne samouprave.

Podsjetio je da je taj prijedlog bio 40 dana u javnoj raspravi, tijekom kojih su pristigli konstruktivni i dobri komentari. Govoreći o samom zakonskom rješenju, kazao je da u načelu sav prihod od poreza na dohodak ide jedinicama lokalne i područne samouprave. “Dakle, država, centralna država, više neće taj prihod ni vidjeti. Onaj dio fonda izravnanja zadržali smo i moramo ga zadržati s obzirom na činjenicu da i dandanas postoji poprilično velika razlika u gospodarskoj, a onda i u proračunskoj snazi pojedinih gradova, županija i općina. Taj bi fond zapravo nivelirao razliku u stupnju gospodarske razvijenosti kako bismo omogućili jednake uvjete građanima nevezano bili oni, recimo, u Zagrebu, Slunju, Slavonskom Brodu bili na nekom otoku, jer je lokalnoj samoupravi 2003. godi neprepuštena funkcionalna decentralizacija u smislu školstva, zdravstva, socijale i vatrogastva”, naveo je ministar.H

Refinanciranje dugova za ceste

Marić je rekao i da mu je fokus do kraja godine refinancirati dugove cestarskog sektora, pri čemu će nastojat refinancirati i reprogramirati više od polovine od 5,3 milijarde eura aktualnog duga tog sektora, koji je u cijelosti uključen u hrvatski javni dug, odnosno poduprt jamstvima države. Gotovo tri četvrtine duga, prema njegovim riječima, već je dospjelo ili brzo dospijeva, dakle ove godine ili iduće dvije odnosno tri godine. “Dakle, produženje ročnosti s jedne strane, a s druge strane iskoristiti situaciju na tržištima da snizimo i cijenu tog duga”, rekao je Marić.

Možda ste propustili...

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja