Osijek
KULTNO MJESTO ZA SVE FILMOFILE

Kino Urania danas slavi 105. rođendan
Objavljeno 19. rujna, 2017.
Više od stoljeća zgrada u gradskom središtu sačuvala je svoju izvornu funkciju kina, unatoč ekspanziji multipleksa

Na današnji je dan davne 1912. godine u znamenitoj tada novosagrađenoj zgradi sada kultnog osječkog kina Urania prikazana prva kinematografska predstava. Jedinstvena zgrada kina, koju je projektirao poznati osječki arhitekt Viktor Axmann, a sagradili slobodni zidari, smatra se jednim od najznačajnijih ostvarenja secesijske arhitekture u Hrvatskoj.

Mnogi ne znaju da je njezina gradnja trajala samo tri mjeseca! Kroz čitavo je stoljeće zgrada sačuvala svoju izvornu funkciju kina, a u njoj je tijekom vremena odigrano tisuće filmova, predstava, koncerata... Unatoč ekspanziji velikih i modernih multipleks-kina u trgovačkim centrima posljednjih godina, kino Urania, za razliku od mnogih drugih, nije palo u zaborav, već je zadržalo svoju vjernu i steklo novu publiku, koja cijeni šarm i sadržaj tradicionalnog gradskog kina.

Svoj će 105. rođendan Urania proslaviti kako i priliči, bogatim nostalgičnim progamom koji će publici prikazati sve aspekte njezina života: graditeljski fenomen, slobodnozidarsku povijest i njezin filmski život. Tom su prigodom Kinematografi Osijek od 19. do 23. rujna pripremili ciklus “5 za 105”, u sklopu čega po cijeni ulaznice od samo 10 kuna možete pogledati velik broj pomno odabranih klasičnih, festivalskih, nagrađivanih, crno-bijelih, nijemih, glazbenih, romantičnih, dječjih, animiranih, blockbuster i dokumentarnih filmskih naslova.

Na dan prve za javnost otvorene projekcije u kinu će se nakon kraćeg uvodnog programa prikazati nekoliko filmova koji su obilježilježili 1912., za Osijek i Osječane povijesnu godinu: boksačke mečeve Muhammada Alija onoga doba, Jacka Jonsona, veliku katastrofu i potonuće Titanica, prvu ekranizaciju poznatog romana i jednog od prvih horor-filmova o Dr. Jekyllu i Mr. Hydeu... Osim “Filmskih klasika 1912.”, tijekom pet dana premijerno će ljubitelji “majstora” iz animirane češke uspješnice “A je to” imati priliku gledati njihovu prvu filmsku verziju pod nazivom “Pat i Mat na filmu”. U srijedu, 20. rujna, na rasporedu su glazbeni filmovi “Raspjevana ulica”, “Prije svega Miles” i “The Beatles”, nakon čega se zabava nastavlja glazbenom slušaonicom u caffe night baru “Hir”. Prikazat će se i nagrađivani “Moonlight” i “Kapetan fantastični”, “Dogville” Larsa von Triera, dokumentarac o švercu i emancipaciji “Trst, Jugoslavija”.... Ovaj dio programa završava ekvinocijem, na prvi dan jeseni, u subotu, 23. rujna. Sada znate kako i gdje možete dočekati jesen, kino Urania vas očekuje.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Daniel Rafaelić

povjesničar filma i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra

URANIA POKAZUJE ONO NAJVAŽNIJE, GRAĐANSKO LICE OSIJEKA

- Sto peta obljetnica kina Urania pokazuje ono najvažnije, građansko lice Osijeka. Nigdje u Hrvatskoj nemate takvo secesijsko remek-djelo, koje fascinira svojom javnom kinematografskom i onom tajnom slobodnozidarskom namjenom. Pod protektoratom dviju divnih sfingi iz berlinskog Charlottenburga, kino Urania već više od stoljeća posvećuje svaku filmsku projekciju. Snimke baš tog kina iz 1913. ujedno su i najstarije sačuvane filmske snimke Osijeka i tek druge sačuvane u Hrvatskoj uopće. Kino je to u kojem je 1917. održana projekcija prvog hrvatskog igranog filma “Brcko u Zagrebu”. Kino je to u kojem je 1937. Ita Rina osobno predstavila “Princezu koralja” dok su okolne ulice bile prepune njezinih obožavatelja koji nisu na vrijeme nabavili karte. Kino je to koje se svi mi obvezujemo štititi isključivo kao kinematograf, ujedno i prvorazredni spomenik kulture Osijeka i čitave Hrvatske - naglašava Daniel Rafaelić, povjesničar filma i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.

Najčitanije iz rubrike