Novosti
NAKON OSTAVKE PEĐE GRBINA U ODBORU ZA USTAV

U SDP-u i dalje bez dogovora o Agrokoru i ustavnim sucima
Objavljeno 18. rujna, 2017.

Vezani članci

AKTUALNO PRIJEPODNE U ZNAKU ŽESTOKIH OBRAČUNA

SDP-ovci premijera pozvali na ostavku

SDP je doživio još jednu neugodnu unutarstranačku pobunu zbog neslaganja saborskih zastupnika te stranke o tome kako će se postaviti u slučaju glasovanja o izboru ustavnih sudaca i zahtjeva za osnivanjem istražnog povjerenstva za Agrokor.

Naime, potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin je predsjedniku Kluba zastupnika SDP-a Arsenu Bauku uručio ostavku na funkciju potpredsjednika saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav. To se dogodilo samo nekoliko dana nakon što je Grbin našem listu potvrdio kako u SDP-u razmišljaju o tome da više ne uvjetuju izbor trojice sudaca Ustavnog suda formiranjem saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor.

Riječ je o problemu koji se “vuče” još od prije ljetne saborske stanke i time se nastavlja tradicija nemogućnosti dogovora HDZ-a i SDP-a o popunjavanju praznih mjesta u Ustavnom sudu. Kao što je poznato, ti se suci biraju dvotrećinskom većinom, pa ih bez obzira na to tko je na vlasti, ni HDZ, ni SDP, ne mogu izabrati bez prethodno obostrano usuglašenih imena. Zbog toga, kao i istjecanja mandata nekolicine sudaca, ne tako davno je djelovanje Ustavnog suda bilo dovedeno i na rub regularnosti, ali je veća kriza taj put izbjegnuta. Da sve ovaj put bude još apsurdnije, stavovi su oko toga u srpnju bili usuglašeni i izgledalo je kako će potvrda sadašnjeg predsjednika Miroslava Šeparovića, suca Mate Arlovića i SDP-ovog kandidata Gorana Selaneca proći bez većih problema. No, afera Agrokor očito je postala preveliki kamen spoticanja, pa je SDP na kraju HDZ-u uvjetovao izbor ustavnih sudaca prihvaćanjem svog zahtjeva za njima važno formiranje povjerenstva vezano uz posrnulu Todorićevu tvrtku.

Posljednji dogovor u SDP-u o toj temi očito nije prošao kako je očekivao dio vodeće stranačke ekipe, među kojima je očito i Grbin, pa je on predsjedniku njihova kluba zastupnika podnio ostavu na funkciju u tome odboru. Da su u pitanju bili preveliki šumovi u komunikaciji između SDP-ovih zastupnika svjedoči to što je navodno bilo dogovoreno da upravo Grbin bude onaj koji će pripremiti javnosti i medijima prenijeti mogućnost odustajanja od uvjetovanja izbora ustavnih sudaca, što je i učinio. Međutim, nemali broj SDP-ovaca koji utječu na konačnu odluku smatra da na istražnom povjerenstvu za Agrokor i dalje treba inzistirati kao uvjetu. U utorak se sastaje i Klub zastupnika SDP-a, koji će i konačno zauzeti stav oko tog pitanja, a kako će se SDP na kraju u sabornici doista postaviti o pitanju izbora sudaca Ustavnog suda, ostaje neizvjesno. I.Bošnjak

Braun ponovno stiže u pomoć

SDP namjerava angažirati tim američkog PR stručnjaka Alexa Brauna kako bi popravio rejting i imidž predsjednika stranke Davora Bernardića, doznaje se neslužbeno od visokopozicioniranog SDP-ovca koji tvrdi da je stranka spremna na taj angažman potrošiti milijun kuna. Smatra se da je angažman Alexa Brauna 2015. godine u kampanji za parlamentarne izbore presudno utjecao na dizanje rejtinga SDP-a i tadašnjeg šefa stranke i premijera Zorana Milanovića, no dio članova SDP-a pita se kakva je opravdanost tog angažmana s obzirom na to da stranka nije u kampanji, već u dugovima. Kako se neslužbeno doznaje, predstavnici tima Alexa Brauna nedavno su boravili na Iblerovu trgu, a za njihov angažman utrošit će se dio kredita od šest miljuna kuna koji je stranka u lipnju podigla u Erste banci. Braunov PR tim trebao bi biti angažiran na šest mjeseci, a trošak od milijun kuna uključivao bi avionske karte, smještaj u Hrvatskoj i honorare američkih stručnjaka, ali i domaćih PR-ovaca, s obzirom na to da na Ibleru više nema tima koji je radio Milanovićeve kampanje. H

Možda ste propustili...