Ekonomija
OKUPLJANJE KOOPERANATA VIRO GRUPE

Šećer je i dalje najvažniji hrvatski izvozni proizvod
Objavljeno 19. rujna, 2017.

Dan polja šećerne repe, tradicionalno godišnje okupljanje kooperanata Viro grupe, održan je u ponedjeljak na pokusnom polju Meretine kraj Županje.

Bila je to prilika da se brojnim proizvođačima predstave pokusna polja na kojima se testiraju dosadašnje i nove sorte šećerne repe u cilju povećanja kvalitete i prinosa, što je ključno za konkurentnost i opstojnost hrvatskih proizvođača na tržištu EU-a, posebice nakon ukidanja sustava proizvodnih kvota od 1. listopada ove godine. Polja je sa stručnjacima i proizvođačima obišao i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Naglašeno je kako će uz primjenu novih znanja i partnerstvo sa šećeranama za očuvanje industrije šećera biti potrebno podignuti broj hektara pod šećernom repom.

- U lancu vrijednosti u poljoprivredi šećer je još uvijek uvjerljivo najvažniji hrvatski izvozni proizvod. Godišnje je pod šećernom repom u prosjeku 20 - 21 tisuću hektara, no prinosi su i dalje skromni. Za najboljima u EU zaostajemo za gotovo 40 posto, ali tu vidim priliku za rast - poručio je Tolušić te dodao: “Govorimo o sektoru koji na razini EU-a izravno zapošljava oko 30 tisuća ljudi i koji opskrbljuje oko 140 tisuća proizvođača koji uzgajaju repu na oko 1,5 milijun hektara. Jedan od osnovnih preduvjeta je u što većoj mjeri omogućiti navodnjavanje, i tu nam je namjera prenijeti najbolje prakse iz zemalja EU-a i jednostavna i praktična rješenja za naše poljoprivrednike.”

Ministar je naglasio kako Hrvatska ima izvrsne mogućnosti uz nastavak i jačanje partnerstva proizvođača i industrije te potporu znanosti. Obećao je kako će Ministarstvo nastaviti s potporama proizvođačima unutar svojih programa izravnih plaćanja i ruralnog razvoja kako bi imali slične uvjete kao i u drugim europskim državama.

- Meni je kao ministru važno da se što više dodane vrijednosti stvara u Hrvatskoj. Poduprijet ću sve projekte koji jamče da se što više sirovine ubire s naših polja iz koje će nastajati finalni proizvodi uz što veću zaposlenost u našim tvornicama - zaključio je Tolušić.

Član Uprave Sladorane i Vira Ivo Rešić naglasio je kako Viro grupa ove godine planira preraditi više od 900.000 tona šećerne repe te proizvesti 135.000 tona šećera.

- Iako očekujemo nešto niže prinose nego lani, zbog klimatskih uvjeta digestija će ove godine biti iznadprosječna. To je u velikoj mjeri rezultat iznimno dobre suradnje s našim kooperantima. Kontinuirana edukacija, poput ove na Danu polja, kao i daljnji tehnološki napredak u proizvodnji prilike su koje naši proizvođači trebaju iskoristiti kako bi dodatno povećali digestiju i prinose, a time i ostvarili veće prihode - ustvrdio je Ivo Rešić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Željko Zadro

predsjednik Uprave Vira i Sladorane

PARTNERSTVO PROIZVOĐAČA I ŠEĆERANA PREDUVJET OPSTANKA

Predsjednik Uprave Vira i Sladorane Željko Zadro kazao je kako će od 1. listopada poslovati na tržištu na kojemu nakon 50 godina više neće biti ograničenja. “Otvara nam se mogućnost neograničene proizvodnje i plasmana na nova tržišta u okruženju. S druge strane, u uvjetima pada cijene šećera, velikih zaliha i uskoro jače konkurencije velikih europskih proizvođača, nalazimo se u izazovnom trenutku. Industrija šećera u nadolazećim će godinama biti konkurentna onoliko koliko su konkurentni proizvođači šećerne repe i zbog toga je partnerstvo proizvođača i šećerana preduvjet opstanka industrije šećera u Hrvatskoj”, zaključio je Zadro. Zbog stalnog variranja cijene šećera proizvođačima je najavio promjenu ugovaranja proizvodnje šećerne repe za 2018. godinu. “Bit će dva ugovora. Jedan će nuditi zajamčenu minimalnu cijenu od 230 kuna za tonu i dodatni obračun u skladu s cijenom šećera, a drugi će nuditi fiksnu cijenu od 250 kuna, bez ikakvih dodatnih obračuna. Na vama je izbor. Ne znam što će biti za godinu, dvije, ali znam da se moramo kao odgovorni gospodarstvenici prilagoditi situaciji na tržištu, a ona kaže da je cijena šećera danas od 25 do 30 posto niža nego što je to bila lani”, zaključio je Zadro.

900

tisuća tona šećerne repe planira ove godine preraditi Viro grupa

135

tisuća tona šećera planira proizvesti Viro grupa ove godine

Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike