Svijet
ISCRPILI SU SVE OPCIJE

SAD: Nemamo izbora, napast ćemo Sjevernu Koreju
Objavljeno 19. rujna, 2017.

Vezani članci

KRIZA NA DALEKOM ISTOKU: NOVI VELIKI RAT NA VIDIKU?

SAD potiče napetost, ali neće napasti Sj. Koreju

Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley rekla je da je Vijeće sigurnosti poduzelo apsolutno sve opcije kad su u pitanju sankcije prema Sjevernoj Koreji. “Poduzeli smo manje-više sve mjere i sankcije koje su u nadležnosti Vijeća sigurnosti i mogu reći da će idući koraci biti zadatak ministra obrane SAD-a Jamesa Mattisa. Iskoristili smo sve opcije i ako Sjeverna Koreja ponovno načini štetu (ne zaustavi testiranje raketa dugog dometa nap.a.), čini mi se da će jedini mogući odgovor biti vojne prirode“, kazala je Haley. “Pokušali smo iskoristiti svaku mogućnost koju imamo, ali na stolu postoji čitav niz vojnih opcija”, rekla je, te dodala: “Sjeverna Koreja bit će uništena ako dođe do eskalacija tenzija na Korejskom poluotoku. Ako nastave s ovakvim neopreznim ponašanjem i ako će se Sjedinjene Američke Države morati braniti, ili braniti svoje saveznike, Sjeverna Koreja bit će uništena”, ponovila je.

Američki general nadležan za američke nuklearne snage John Hyten, rekao je kako je uvjeren da je Sjeverna Koreja 3. srpnja testirala hidrogensku bombu te da je time prešla ključni prag u razvoju ovog oružja. Iako je Sjeverna Koreja odmah nakon testiranja poručila kako je riječ o hidrogenskoj bombi, mnogi su bili skeptični. Hyten ističe kako je do svoga zaključka došao proučavanjem snage eksplozije. “Pretpostavljam da se radilo o hidrogenskoj bombi. Nisam znanstvenik, no mogu reći na temelju snage eksplozije kako sve ukazuje na to da je riječ upravo o takvoj bombi, a moj posao je sada osmisliti zajedno sa saveznicima kako odgovoriti na ovu prijetnju”, rekao je general Hyten.

Kina i Rusija započele su pomorske vojne vježbe blizu obala Sjeverne Koreje u vrijeme nastavka napetosti zbog nuklearnih ambicija ove izolirane države. Kineska agencija Sinhua objavila je da se zajedničke pomorske vježbe održavaju u neposrednoj blizini ruske dalekoistočne luke Vladivostok i nedaleko od rusko-sjevernokorejske granice te južnog dijela Ohotskog mora, u području sjeverno od obala Japana. SAD i Južna Koreja dogovorile su se da će pojačati pritisak na Sjevernu Koreju nakon zadnjega pokusa s projektilom. E.S.

DOGOVOR TRUMPA I MOON JAE-ina

Američki predsjednik Donald Trump i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in dogovorili su se o “praktičnijem pritisku na Sjevernu Koreju”, navodi se u izjavi iz Seula. “Pjongjang će samo postati još izoliraniji i suočit će se s dodatnim gospodarskim pritiskom ako nastavi s provokacijama i konačno kroči na put sloma”, stoji u izjavi iz Moonova ureda.

Najčitanije iz rubrike