Regija
ĐAKOVAČKA KATEDRALA

Demontiraju 81 godinu stare orgulje
Objavljeno 18. rujna, 2017.

ĐAKOVO - Jučer je počela demontaža 81 godinu starih orgulja đakovačke katedrale koje će biti otpremljene na restauraciju u Sloveniju. Taj zahtjevan posao, kako nam je rekao voditelj Katedralnog zbora maestro Ivo Andrić, povjeren je slovenskoj gradionici orgulja Škrabl. Podsjetimo, prve orgulje izgorjele su u velikom požaru koji je u katedrali buknuo 1933. godine. Sadašnje orgulje gradila je poznata slovenska orguljska tvtrtka Franca Jenka. Imaju 73 registra, tri manuala i pedal s 5486 svirala.

- Tvrtka Lim-mont iz Đakova obavila je pripremne radnje, postavila skelu, dizalice... Ovdje je danas došla i grupa radnika iz Slovenije i jedan šleper pun praznih kutija u koji će se smještati cijevi iz orgulja i na taj način. Radovi koji su danas započeti vjerujem da će završiti do kraja tjedna. Istovremeno jedna grupa radi na demontaži orgulja u konkatedrali u Osijeku. Ondje se zapravo obavlja isti posao, kao i ovdje u Đakovu, i one također idu u Sloveniju na obnovu kao i ove đakovačke - kazao je jučer maestro Andrić.

Istaknuo je kako su i jedne i druge orgulje spomenici kulture RH, pa će dio sredstava za restauraciju osigurati i Ministarstvo kulture.M.M.

Možda ste propustili...

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike