Regija
OBNOVA SREDIŠTA DARDE

Počeli građevinski radovi vrijedni gotovo 25 milijuna kuna
Objavljeno 19. rujna, 2017.

DARDA - Jučer su počeli radovi na uređenju središta Darde, vrijedni približno 25 milijuna kuna. Izvodi ih zajednica ponuditelja - Gravia, Gradnja i Osijek-koteks. Riječ je početku provedbe Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije, koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a u cijelosti se financira iz fondova EU-a. Središte Darde za otprilike godinu dana dobit će sasvim novo lice i naličje. Projektom su predviđena tri kružna toka - jedan na križanju Ulice sv. Ivana Krstitelja i Osječke, drugi na križanju Osječke i Ulice 135. baranjske brigade, a treći na križanju Ulice 135. baranjske brigade i Sv. Ivana Krstitelja. Bit će sagrađene i nova pješačka, odnosno biciklistička staza, uređena parkirališna mjesta, nova rasvjeta, novi kolnik na razini nižoj od dosadašnje... Za vrijeme izvođenja radova promet će biti reguliran prometnim znakovima.

- Na obnovu središta mjesta, kroz koji je donedavno prolazila državna cesta D7 i njome veliki broj teških kamiona, dugo čekamo. Sve skupa će sigurno poboljšati uvjete života, a stići ćemo i ostala hrvatska mjesta koja nisu bila pogođena ratom. Ubuduće će se kroz središte mjesta prometovati u dva smjera - rekao je načelnik općine Darda Anto Vukoje. Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova, Gabrijela Žalac naglasila je kako radovima na obnovi središta Darde počinje provedba projekata definiranih Intervencijskim planom te dodala kako će oni pridonijeti poboljšanju kvalitete življenja.

- Postoji interes za proširenje ovog programa na još neke gradove i općine u RH, ali prije nego program bude proširen, moramo pokazati rezultate prilikom izvedbe već odobrenih projekata - istaknula je, izrazivši zadovoljstvo brojem prijavljenih projekata, posebice u nerazvijenim dijelovima Hrvatske.

Župan osječko-baranjski, Ivan Anušić, rekao je kako Županija podupire projekte te kako je koordinator između jedinica lokalne samouprave i resornih ministarstava. Pohvalio je rad Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, ustvrdivši kako je u nekim segmentima u Osječko-baranjsku županiju za vrijeme mandata ministrice Žalac iz tog ministarstva stiglo novca koliko za vrijeme cijelog mandata SDP-ove vlade.I.Getto

87 kuća u Romskom naselju

Obnova središta Darde samo je dio Intervencijskog plana. Osim toga, planirana je gradnja 87 kuća u Romskom naselju, a vrijednost tog projekta procijenjena je na 24 milijuna kuna. Gradnja bi trebala početi iduće godine. Ništa manje važna nije ni adaptacija, odnosno proširenje te opremanje dječjeg vrtića. Ukupna vrijednost radova na vrtiću će biti 10,5 milijuna kuna, od čega je 1,2 milijuna već utrošeno, dok ostatak otpada na EU sredstva iz Intervencijskog plana.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike