Mozaik
KULTURNI CENTAR “GATALINKA”

Održana godišnja “Etno revija”
Objavljeno 19. rujna, 2017.

U sklopu 52. Vinkovačkih jeseni održana je "Etno revija" u organizaciji Kulturnog centra “Gatalinka” Vinkovci na kojoj smo mogli vidjeti radove s dvaju natjecanja: "Etno frizura Hrvatske" i "Etno kreacija Hrvatske" koja su održana u Vinkovcima u lipnju.

Natjecanja su dio projekta "Etno vikend u etno gradu" koji još čine "Seminar o izradi tradicijskih frizura", "Tradicijski odjevni predmeti", "Etno frizure svijeta", tri "Etno revije" te časopis "Etno revija" koji izlazi na hrvatskom i engleskom jeziku. Projekt podržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Županija vukovarsko-srijemska i Grad Vinkovci. Natjecanje “Etno kreacija Hrvatske” održano je u lipnju ove godine u Vinkovcima.

Na natjecanju “Etno kreacija Hrvatske” četvrto mjesto osvojila je Margareta Sigurnjak iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Osijeka, treće mjesto osvojila je Mirjana Marijanović iz Vinkovaca, drugo mjesto osvojila je Tina Miličević iz Velike Gorice, dok je prvo mjesto osvojilo Učilište Profokus iz Zagreba, kreatorice Ksenija Šafranko i Nina Mohr. Inspiracija odjeće Učilišta Profokus Zagreb je narodna nošnja s područja Karlovca, selo Rečica. Ove etnokolekcije prati aktualan modni trend kroz detalje i krojeve, ne narušavajući ideju etnoizričaja nekog drugog vremena. Kroz ubačeni razigrani uzorak materijala postignuta je dinamika vizualnog dojma svake narodne nošnje u umjerenijem smislu. Diskretan akcent je u crvenim detaljima koji daju toplinu, a prisutan je i uvijek zanimljiv kontrast crne i bijele. Tkanine su od 100 % pamuka i imaju elemente pruga koji su također prisutni u narodnoj nošnji. Osim ove četiri prvonagrađene, na reviji smo mogli vidjeti: Obrt Valens iz Vinkovaca, Nikolinu Ribarić iz Zagreba, Tajanu Jurišić iz Slavonskog Broda, Barbaru Jugovac iz Zagreba.

Na natjecanju “Etno frizure Hrvatske” treće mjesto osvojila je Marija Klobučar iz Starih Mikanovaca, frizerski salon “Stil” Vinkovci, drugo mjesto za frizere osvojila je Ivana Briševac iz Vinkovaca, frizerski salon “Stil” Vinkovci, dok je prvo mjesto osvojio je Tomislav Keljar iz Suhe Katalene.

Kad govorimo o pobjedničkoj frizuri, možemo ukratko reći da se do prve polovica 20. st. u Županji nosila široka pletenica, pletena od pet strukova, a svaka struka od pet, sedam ili devet pramenova. Prednji dio je bio začešljan ili “brenovan”. Za natjecanje je odabrana jednostavnija frizura s počet 20. st. Na prednjem dijelu glave su velne, a na potiljku cup napravljen od dviju pletenica od triju pramenova.

U sklopu revije frizura, o frizurama su govorile dvije frizerke, inače stalne suradnice na projektu: Kata Šarčević iz Đakova i Josipa Džaja iz Vinkovaca. Etno revija frizura i kreacija završila je riječima Vinka Žganeca: “Neiscrpiva je dubina narodne duše iz koje izvire istina koja se ne može nadmudriti, dobrota koja se ne može naplatiti i ljepota koje se ne možeš zasititi.”

Mario KOKAJ

projekt

PODRŽAVA MINISTARSTVO KULTURE RH

Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

Najčitanije iz rubrike