Mozaik
OTVOREN OKTOBERFEST

Ulaz slobodan, ali su cijene piva paprene
Objavljeno 18. rujna, 2017.

I dok su Dani Prvog hrvatskog piva u Osijeku zatvorili svoj šator, u Muenchenu su otvorena vrata najpoznatijeg pivskog festivala na svijetu - Oktoberfesta. Ni dosadna kiša nije mogla odgoditi stampedo stotina pivopija koji su trkom krenuli po zabavu uz hmeljsku tekućinu.

Očekuje se da će muenchenska godišnja turistička atrakcija privući šest milijuna posjetitelja. Prosječno se za trajanja pivskih dana popije nekih šest milijuna litara piva i pojede meso više od 100 volova i više od 50 teladi. “Oktoberfest je nešto što morate zaslužiti”, rekao je Ryan, dok je u redu čekao na kiši sa skupinom prijatelja koji su zajedno s njime stigli iz Kanade. Većina posjetitelja okupljenih tijekom vikenda bila je odjevena u tradicionalnu bavarsku odjeću, uključujući “dindrlice” i kožne hlače. Već prema ponašanju pivom zaluđenih posjetitelja bilo je jasno kako je redom riječ o turistima, većinom engleskog govornog područja.

- Budite sigurni, Bavarce i stanovnike Muenchena nećete vidjeti da ovako komično odjeveni idu na Oktoberfest, posebice ne na otvorenju. Ovo je klasični turistički proizvod koji u financijskom smislu nosi dobro našemu gradu, i ako se zarađuje to je u redu - rekao je Jurgen Datlevitz, dodajući kako njegovo društvo posjet šatoru bira ovisno o glazbenoj ponudi. “Iako smo po pitanju glazbe svi u društvu urbani, kada imamo pivske krigle u rukama, želim samo tradicionalnu bavarsku folk-glazbu. Tek tada je ugođaj savršen”, kaže Datlevitz.

U strahu od terorističkih napada, njemačke vlasti pojačale su sigurnosne mjere pa je tako zabranjeno unositi naprtnjače i velike torbe u prostor sajma koji je ograđen. Ovogodišnji Oktoberfest trajat će do 3. listopada, Dana njemačkog jedinstva, koji se slavi u spomen na ponovno ujedinjenje Njemačke 1990.M.Bugarić/H

PA TI SAD POPIJ LIMUNADU!

I dok je u Osijeku ulaz u pivski šator koštao 30 kuna (uključena jedna konzumacija), na Oktoberfestu ulaz je slobodan. Ipak postoji kvaka, jer su cijene piva paprene! Tako najjeftinije pivo (od litre) stoji 10,60 eura (79,27 kuna), a najskuplje je 81,90 kuna. Na ulazu sa sobom ne smijete imati nikakvu tekućinu, pa ukoliko s piva želite prijeći primjrice na običnu vodu, litru ćete platiti 8,73 eura (65 kuna). Mnogo više, čak i od piva, koštaju limunada i mineralna voda. Za po litru ovih tekućina treba izdvojiti 11,60 eura ili 86,75 kuna!

Najčitanije iz rubrike