Svijet
KONFERENCIJA NATO-A U TIRANI

Ne smanjuje se broj vojnika na Kosovu
Objavljeno 18. rujna, 2017.

Čelnik Vojnog odbora NATO-a, češki general Petr Pavel, izjavio je kako bi stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana mogao ugroziti radikalizam, organizirani kriminal, migracije, ekonomski problemi i “maligni utjecaj Rusije”.

- Nismo se natjecali s Rusijom za Zapadni Balkan, ponajprije smo se usredotočili na održavanje stabilnog i sigurnog Balkana - rekao je Pavel na godišnjoj konferenciji šefova osoblja zemalja članica NATO-a u Tirani.

Rekao je kako ne postoji plan za smanjenje broja vojnika na Kosovu gdje je od kraja bombardiranja u lipnju 1999. razmješteno oko 4500 vojnika iz 31 zemlje. Godišnja konferencija načelnika stožera država članica NATO-a održavala se u glavnom gradu Albanije u Tirani, gdje se bavi borbom protiv terorizma, situacijom na zapadnom Balkanu i novom američkom strategijom za Afganistan.

Rekao je i da postoji razlog za zabrinutost zbog vojnih vježbi Rusije i Bjelorusije jer se one mogu smatrati ozbiljnim pripremama za veliki rat. Pavel je rekao Associated Pressu da Rusi nisu bili transparentni o činjenicama te vojne vježbe, unatoč moskovskim jamstvima da “NATO to ne smatra neprijateljem” i da vojna vježba nema NATO kao cilj. Rekao je da je broj vojnika na vojnoj vježbi između 70.000 i 100.000, a ne 12.700, kako tvrde Rusi. Dodao je kako NATO podupire napore kako bi ponovno uspostavio izravnu vojnu komunikaciju s Rusijom kako bi izbjegao neželjene posljedice potencijalnih incidenata tijekom ove vježbe . Vojna vježba "West 2017" trajat će do 20. rujna, uz sudjelovanje 5500 ruskih i 7200 bjeloruskih vojnika, kažu u Moskvi. E.S.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike